Позор! Това ли са лицата на морала?

Подалия през септември оставка общински съветник от ГЕРБ в Благоевград Красимир Роячки загуби съдебната битка срещу решението на КПКОНПИ, което на 27 октомври 2021 г. го уличи в конфликт на интереси. Причината бе, че два пъти на сесия той гласува в частен интерес на тъщата си, на която със съпругата му прехвърлили фирмата им „Роячки“ ЕООД. Гласуването всъщност бе по предложение на бившия кмет на Благоевград Румен Томов да се облекчи бизнесът заради пандемията от Ковид, която затвори заведенията.

Съветниците в ОбС – Благоевград единодушно решиха да се освободят от наеми за периода от 01.12.2020 г. до 31.01.2021 г. и да бъдат намалени наемите от 01.02.2021 г. до 31.03.2021 г. на собствениците на заведения за хранене и развлечение, фитнес центровете и открити общински площи за разполагане на маси и столове за открита консумация пред заведенията за хранене, както и на концесионерите на мола и банята. Тъщата на Роячки е един от облагодетелстваните наематели, защото чрез семейната фирма тя държи заведение с открита площ пред него.

Заради тези две вдигания на ръка „за“ от страна на Красимир Роячки КПКОНПИ го глоби 5000 лева за осъществен конфликт на интереси по чл. 52 ЗПКОНПИ, постанови отнемане в полза на Община Благоевград на 292.15 лева, колкото било дневното му възнаграждение за участие в сесиите, както и на 1203.08 лева, представляващи материалната облага, реализирана от „Роячки“ ЕООД.

С решение от 27.10.2021 г. Административен съд – Благоевград потвърди констатацията на антикорупционната комисия, а този октомври ВАС го направи окончателно, като прибави към сметката на Роячки за плащане още 200 лв., които трябва да преведе на КПКОНПИ за двете съдебни производства.

Явно очаквайки върховните магистрати да потвърдят присъдата на АС – Благоевград, на извънредната сесия през септември Кр. Роячки изпревари принудителното прекратяване на мандата му като общински съветник, което следваше от съдебното решение, и хвърли оставка, обяснявайки я с разочарованието си от решението на колегите му общината да изтегли кредит от 17 млн. лв. за парк Бачиново. Така за него процедурата с прекратяване на мандата му от ОИК вече е минало.

По същия път преди него минаха колежката му в ОбС Гергана Янчева от БСП и Христо Ковачки от „Обединена социалдемокрация“, които бяха принудени да напуснат ОбС отново заради установено от КПКОНПИ гласуване в интерес на техни близки.

До края на мандат 2019-2023 се очаква същото да се случи и със съветниците Валентина Шаркова /ЗС „Ал. Стамболийски“/, независимия Бисер Стойчев и съветника от БСП Владимир Пандев. Шаркова бе санкционирана от КПКОНПИ заради гласуване в полза на своя работодател, Стойчев – в полза на съпругата си, а Пандев – в полза на общинската Специализирана болница за белодробни заболявания, където работи като ординатор. Делата и на тримата са още във ВАС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене