Няма такава наглост! Шокиращо предложение за сделка „кон за кокошка”! Илия Ризов иска 5,5 дка общински имот в ски зона „Картала” за 203 281 лв., в замяна предлага 7 кв.м от паркинга

Шокиращо предложение на бизнесмена Илия Ризов чрез сделка „кон за кокошка” да сложи ръка на стратегически златен общински имот е на път да взриви Благоевград.

 „Прима инвест БГ“ ООД, която стопанисва ски центъра, иска да купи  5,5 дка общински имот в местността Картала, като предлага в замяна собствени 7 кв.м. Управителят Илия Ризов е депозирал в кметството заявление за ликвидиране на съсобственост, което касае четири имота, разположени при долната станция и рампата пред ски пистата. Големината на първия е 1488 кв.м, от които „Прима Инвест БГ“ ООД притежава едва 69 кв.м. Вторият е с площ 3551 кв.м, от тях общински са 3030 кв.м, а третият е 507 кв.м, от които 122 кв.м на дружеството. Общата площ на терена, върху който дружеството иска да сложи ръка,  е 5 546 кв. м, като срещу тях  предлага 7 кв. м от паркинга, в който общината притежава останалите 707 кв.м.

„Прима Инвест БГ“ ООД е смесено дружество, в което Община Благоевград притежава 7,43 % дял, „Прима ФР“ на Илия Ризов е с 16, 3 % участие, а „Армако“ АД  със 76,27 %.

На 20 декември миналата година управителят Ил. Ризов свика общо събрание на съдружниците, на което се взе решение за теглене на 10 млн. лв. заем от Първа инвестиционна банка, а като обезпечение се очакваше да се заложи движимото и недвижимо имущество на търговското дружество. Представителят на Общината, съветникът Георги Иванов бе упълномощен с решение на ОбС да гласува „против”. Припомняме, че по време на дебатите в пленарна зала тогава кметът Илко Стоянов изрази опасенията си, че ако този кредит се изтегли от ПИБ АД, вместо Общината да развие „Картала“, каквито намерения има екипът му, ще бъдат блокирани.

Основните притеснения на градоначалника бяха за наличие на свързаност на акционери в ПИБ и концесиите на ски зоните в Банско и Витоша и блокирането на развитието на „Картала”, която е най-близката на столичани ски зона.

Няколко месеца след решението за теглене на заема Илия Ризов депозирал искане до кмета на Благоевград  „Прима Инвест БГ“ ООД  за изкупи общинския терен около ски базата. Към заявлението било прикрепено старо решение на ОбС от преди 10-ина години за съгласие. Градоначалникът отхвърлил мотивацията заради отминала давност, но се усъмнил в квадратурата на отразените имоти и изпратил геодезисти отново да направят заснемане. Оказало се, че голямата част от съсобствените терени в зоната на Картала са общински.

Въпреки това Илия Ризов отново депозирал искане за ликвидиране на съсобственост, тъй като законът го позволява, без значение от процента на участие.

„Нямам избор, не мога да спра и по закон съм длъжен  да внеса в ОбС искането на управителя на „Прима Инвест БГ“ ООД, но в предложението си до съветниците изрично подчертавам, че приетата от ОбС стратегия за развитие на туризма в общината за периода 2021-2027 г. ски зона „Картала” заема ключово място. Тя е залегнала в ПИРО в Общината и вече се работи по възможности за финансиране чрез оперативни програми на ЕС“, съобщи кметът Илко Стоянов и наблегна: „В искането на дружеството няма никакви гаранции, че зоната ще се развива като ски курорт. Инвеститорът нито веднъж не е поискал среща с  представител на Общината, нито са  коментирани конкретни инвестиционни намерения. Нещо повече,  направени от мен опити да се свържа миналата година се оказаха без резултат. Съществуват различни правни форми за удовлетворяване на интересите на оператора на ски зоната и на общината, които смятам, че трябва да се изследват. Възможно решение е апортиране на имотите и придобиване на мажоритарен дял от Общината в дружеството,  с което ще се гарантират интересите на благоевградчани. Със сигурност има много варианти, но смятам, че общественият интерес трябва да бъде защитен. Решението е в ръцете на общинските съветници“, заключи градоначалникът.

На 203 281 лв. без ДДС са оценени исканите от Илия Ризов 5,5 дка общинска земя, а казусът се очаква да влезе в пленарна зала на редовната октомврийска сесия в края на месеца. Теренът обаче е златен, а може да се окаже „залог” с неясни последствия за бъдещето на ски център „Картала”.

Припомняме, че от началото на 2020 г. „Прима Инвест БГ“ ООД е наемател на пистата, след като на проведената конкурсна процедура предложи оферта за 16 954 лв. без ДДС за наем и ангажимент, че през следващите 10 г. ще инвестират общо 2 065 506,07 лв. В началото на юни дружеството получи зелена светлина и за изграждане на 2 км тръбопровод за машина за сняг, която вече е в експлоатация.

„Прима Инвест БГ“ ООД е собственик на ски център „Картала” от началото на 2019 г. Зоната, която включва кабинков лифт с две станции и два ски влека заедно със ски пистите с дължина 5 км, започна да се изгражда през 2006 г. от дружеството “Прима инвест БГ”, свързано с предприемача Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на Българо-американска кредитна банка заради неизплащан кредит. В края на август 2019 г. от името на „Прима Инвест БГ“ в Общината бе внесено искане за 30-годишна концесия на общинския терен, с който Община Благоевград участва като апортна вноска, но явно впоследствие дружеството се отказа от намеренията си и Общината обяви търг за отдаване под наем на пистата. От 2020 г. Илия Ризов я стопанисва под наем.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА – вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене