Гърция сключва с Германия сделка за въоръжаване на стойност 4 млрд. евро

/ iStock/Getty Images
В рамките на процеса на въоръжаване на гръцкото правителство, започнал в Източното Средиземноморие след кризата с Турция през 2020 г., новият адрес на Гърция е Германия, след Франция и САЩ, пише „Хюриет“.

По време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в гръцката столица Атина на 27 октомври се очаква да бъде обявена програма за въоръжаване на стойност около 4 млрд. евро или част от тази програма.

Според гръцките медии програмата за въоръжаване включва закупуването на 205 нови бойни бронирани машини тип Lynx KF-41, които ще бъдат произведени в завод, създаден в Северна Гърция. Сделката ще включва и модернизацията на 190 танка Leopard тип 1, 183 танка Leopard тип 2 и четири фрегати тип MEKO. Модернизацията на общо 337 танка Leopard ще струва 2 млрд. евро, а покупката на 205 бронирани бойни машини ще бъде на стойност 1,4 млрд. евро. Модернизацията на четири фрегати е на стойност 600 млн. евро.

След кризата от 2020 г. Атина, която изпълняваше програмата си за въоръжаване, поръча от Франция 24 изтребителя Rafale на стойност 3,3 млрд. долара и три фрегати тип Belharra на стойност 3 млрд. долара.

Контактите на Гърция със САЩ за закупуване на 20 изтребителя F-35 продължават. След като САЩ дадоха зелена светлина по време на посещението на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис във Вашингтон през май, гръцките ВВС изпратиха писмо през юни и започнаха процеса за закупуване на 20 изтребителя F-35. Ако сделката между Гърция и САЩ бъде завършена, се очаква изтребителите F-35 да струват около 3 млрд. долара, а доставката им да започне през 2028 г.

През юни Мицотакис заяви, че въпреки силната реторика от страна на Турция, отношенията не са на дъното от 2020 г., когато военните кораби на съседите се засичаха един друг в Източното Средиземноморие. Гръцкият министър-председател заяви, че винаги е отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като през септември напрежението между двамата исторически съперници нарасна.

Двете неспокойни съседки от години враждуват за морските граници и правата за проучване на енергийни източници в спорните части на Егейско море и в източното Средиземноморие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене