Киев: Русия наруши обещаното примирие в „Азовстал“

„Русия наруши обещаното примирие в стоманодобивния завод в Мариупол, където украинските сили оказват последна подкрепа на града“, заяви украински командир, молейки за помощ за умиращите войници и за евакуация на цивилното население.

„Руснаците нарушиха обещанието за примирие и не позволиха евакуацията на цивилните, които продължават да се крият от обстрела в мазето на завода“, заяви Святослав Паламар, командир на полк „Азов“, във видеоклип в Телеграм.

В сряда руската армия обяви тридневно прекратяване на огъня в завод „Азовстал“, като заяви, че ще позволи на цивилните да го напуснат, а по-рано днес Кремъл заяви, че хуманитарните коридори функционират.

Паламар заяви, че руските войници са нахлули в завода преди три дни, предизвиквайки интензивни сблъсъци, и че тежките кървави боеве продължават.

Ранените украински войници, скрити в завода, „умират в агония от неадекватно лечение“, каза той и призова украинския президент Володимир Зеленски да се погрижи за тях и да намери начин да изнесе телата на загиналите войници. Той също така призова световната общност да помогне за евакуацията на цивилните от централата. В сряда вечерта Зеленски помоли генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за помощ за спасяване на ранените украински войници в завод „Азовстал“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене