Браво! Учениците в Борино оглавиха националните класации на матурите

В сферата на социалните грижи са обхванати стотици жители – помагаме без разлика във вярата, казва кметът Мустафа Караахмед

Малката родопска община Борино е сред лидерите в страната с отличните оценки на учениците си на матурите по български език и литература и по математика.

Според кмета Мустафа Караахмед високите резултати са благодарение на два фактора – образованието е издигнато в култ сред местното население и заради доброто взаимодействие между общинското ръководство, родителите и учителите – всички те са ангажирани както в проблемите, така и в постиженията на учениците.

Тази общност е съпричастна с развитието на децата от постъпването в училище до завършването на университета.

“Гордеем се с постиженията на учениците от нашата община. По “Български език и литература” са изкарали средно над 70 точки, а по “Математика” Борино отново е лидер с 64 точки. От показания успех е видно, че средните резултати надвишават както тези на областно ниво, така и на национално”, казва кметът Караахмед.

Сред връстниците си от VII клас Онур Чешлиев е постигнал успех от 99,25 точки по математика и 94,50 точки – по БЕЛ.

Добро влияние оказват запазените ценности в района и по-малкото изкушения пред учещите

се в сравнение с големите градове, казват местните жители. На територията на общината има 2 училища в Борино и Ягодина с общо 136 ученици.

В средното училище в Борино от няколко години са в ход реформи и преструктуриране към повишаване на качеството и ефективността на училищното образование.

Включва се активно в националните програми и проекти на МОН, насочени към модернизиране и подобряване на условията за качествена среда в училищата в малките населени места.

Реновирани са 2 компютърни кабинета, оборудвани са 2 учебни стаи с модерни интерактивни дисплеи, в класните стаи са монтирани мултимедии, осигурен е безжичен интернет. Така за първи път в училището се разкрива възможност за профилирано обучение в областта на информационните технологии.

По държавен план прием се обучават ученици от VIII клас по “Софтуерни и хардуерни науки”. От миналата година се учи и “Приложно програмиране”. В X и XII клас има профилирана подготовка по профил “Софтуерни и хардуерни науки”, а от XI клас – в профил “Математически” с приоритетни предмети математика и информатика.

“Близо 90% от учениците ни се записват след това във висши учебни заведения

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене