Вечерни новини! Инвеститорите искат 5,65%, за да финансират хазната

Инвеститорите искат все по-голяма доходност, за да финансират държавната хазна. В понеделник, 17 октомври Министерството на финансите преотвори емисия левови държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от пет години и половина с падеж на 28 март 2028 година.

На инвеститорите бяха предложени книжа за 200 млн. лв. Общият размер на подадените поръчки достигна 208,20 млн. лв., което е само 1,04 пъти над предложените ДЦК. За да не бъде доходността по книжата твърде висока, не всички предложени ДКЦ са пласирани. На проведения в понеделник аукцион са пласирани ДЦК за 180,55 млн. лв. съвкупна номинална стойност при средна годишна доходност в размер на 5,65%, обявиха от Министерството на финансите.

Разликата на доходността на българските книжа спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 370 базисни точки или 3,70%. Това означава, че инвеститорите искат много по-висока доходност, за да финансират българската хазна спрямо доходността, която очакват от германските облигации.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 59,1% от одобрените поръчки, следвани от застрахователни дружества – 30,7%, пенсионни фондове – 9,4% гаранционни фондове – 0,7%  и други инвеститори – 0,1%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене