Парламентът обсъжда заем от 1,5 млрд. евро

парламента

Народните представители обсъждат днес дали държавата да вземе заем от близо 1 милиард и 500 милиона евро, пише standartnews.com.

Това се случва ден след като комисията по бюджет и финанси одобри емитирането на облигации на международните пазари, а ресорният министър Петър Чобанов обясни, че намерението на правителството е чрез заема да погаси стари дългове.

За нестабилността във финансовата политика късно в четвъртък ГЕРБ внесоха пети вот на недоверие към кабинета „Орешарски“.

НС трябва да гласува днес и отмяната на Закона за публично-частното партньорство. При дебатите възникнаха сериозни спорове между управляващи и опозиция. Председателят на парламента Михаил Михов коментира, че Законът за публичното и частното партньорство така и не бил приложен на практика, довел до хаос в законодателството, свързано с обществените поръчки и концесии и бил типичен пример за свръхрегулация и създаване на ненужно законодателство.

Законът бе приет от предишното Народно събрание. В мотивите си МС посочва, че законът е неработещ, с ограничен обхват и до момента не са осъществени значими проекти.

Депутатите ще гласуват днес на първо четене и промените в Закона за туризма, които предвиждат от догодина да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечение. В Закона се създава и нов раздел, свързан с организацията на детския ученически отдих и туризъм.

Седем министри ще участват в парламентарния контрол, който ще започне в 11 часа. Министърът на отбраната Ангел Найденов ще отговори на 3 депутатски въпроса и питания.

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще отговори на 7 въпроса и питания от народни представители.

Министърът на културата Петър Стоянович ще отговори на един въпрос и едно питане.

В парламентарния контрол ще вземат участие още заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева-Филипова, министърът на здравеопазването Таня Андреева-Райнова, министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и министърът на финансите Петър Чобанов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене