Вечерни новини! Сметките за ток нарастват в пъти

Не е сега времето за либерализация на пазара на електроенергия, смятат КНСБ и КТ „Подкрепа“

Искат 20% по-високи заплати

Планът за възстановяване и устойчивост предвижда либерализация на пазара на ток за бита. Това означава да плащаме 5-6 пъти по-високи сметки за ток, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Това е безумие, не е сега времето за това, допълни той.

През миналата седмица представители на служебното правителство на среща със синдикатите и работодателите са представили идея за въвеждане на две тарифи на тока за бита – ниска и висока, но на срещата конкретни параметри не са обсъждани, стана ясно от думите на Димитър Манолов. Твърди се, че за потребление до 300 киловатчаса на месец ще се плаща по ниската тарифа. Това прави по 10 киловатчаса на ден и ще стигне само за пералнята и за осветлението, каза Димитър Манолов. Той припомни как по времето на Тодор Живков е имало две тарифи за тока и по по-високата сметките са били четири пъти по-големи. Май и сега се готвят да направат това, каза Димитър Манолов.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ обявиха общи искания за настоящата и следващата година, свързани с доходите, енергетиката и синдикалните права. До края на седмицата може да бъдат обявени и протестни действия.

Минималната заплата да нарасне от сегашните 710 лв. на 850 лв. от 1 януари 2023 г. искат синдикатите. Освен това още през настоящата година доходите трябва да бъдат вдигнати, за да покрият инфлацията, смятат от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Инфлацията към края на септември е 18,7%. Според президента на КНСБ Пламен Димитров заплатите през декември трябва да са с около 20% по-високи спрямо декември миналата година, защото 20-те основни хранителни стоки са поскъпнали с около 50 на сто. За 2023 г. синдикатите искат увеличение на всички заплати в частния и в държавния сектор с 12-13%, а за администрациите, които работят с граждани, ръстът да бъде с 15%. Освен това според КНСБ и КТ „Подкрепа“ трябва да се въведе и необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата.

Сред другите искания на синдикатите е да бъде преразгледан ангажиментът, заложен в Плана за възстановяване, до 2026 г. въглеродните емисии да бъдат намалени с 40% спрямо нивото през 2019 г. Това означава, че ще трябва да бъде затворен комплексът „Марица-Изток“, 120 хил. души ще загубят работните си места и ще останем без ток, каза Димитър Манолов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене