Планински спасител: Високо в Пирин е пързалка, не се качвайте над 2000 метра!

Туристите да не се качват над 2000 метра надморска височина в Пирин планина, защото теренът е много хлъзгав и има сериозни рискове от тежки инциденти. За това предупреди Цветан Пчелин, завеждащ ПСС, отряд Добринище. Причината за тази аларма е падналият във високата част на планината сняг. Снежната покривка не е голяма – около 5 сантиметра, на отделни места има навявания до 10 сантиметра, но не и повече.

„Няма никаква опасност от лавини, но в момента условията над 2000 метра надморска височина са неподходящи за туризъм. Сутрин температурите са отрицателни и всичко отдолу се стяга като лед. Толкова е хлъзгаво, че дори оборудването с котки не е гаранция за безопасност”, каза още планинският спасител от Добринище.

Всеки е длъжен добре да прецени силите и възможностите си, когато реши да излезе в планината. Да следи прогнозата за времето и да не подценява нито едно предупреждение на планинските спасители.

Препоръчва се на планинарите да не излизат сами на преходи, а да са в групи, за да може при възникване на някакъв инцидент да има кой да реагира веднага.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене