Пикови стойности на заболелите с COVID-19 в Благоевградска област

„Пикови са стойностите на заболелите с COVID-19  в Благоевградска област, най-много са те в областния център – 79 случая, Гоце Делчев – 19, Петрич 8, Банско и с. Баня по 6 случая, Разлог – 12, Сандански – 16, Симитли – 5. Наблюдава се драстичен скок на заболеваемостта – за изминалата седмица  само за Благоевград заболелите са били 209, а днес само за 24 часа  са 79.

За седмицата 8-14 март регистрираните случаи в Пиринско са 605, сравнени с преди 2 седмици те са 527 . Заболеваемостта за 2 седмици назад е 370 на 100 000. Увеличават се и хоспитализираните в болничните заведения – 162 лица,  443 са на домашно лечение. Към този момент хоспитализираните в цялата област са 338, в интензивния сектор се лекуват 12 лица“ – обобщението направи в здравния час на Радио Благоевград  д-р В. Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите и отчетените високи стойности на заболеваемост днес са съизмерими с пиковите нива през месеците ноември и декември 2020 г, което налага откриването на нови отделения в болниците. Според  д-р Мончева причината за този рязък скок е британската мутация на covid-19, която е много по-заразна и инкубационния период,  е много по-кратък. Най-много са болните във възрастовата група  25-49 години – 215 случая, следвани от 50-64 г. – 175.

Продължава проверката в МБАЛ-Благоевград по повод смъртта на бременната жена от град Разлог. Комисията обединява представители на отдел „Медицински дейности“ в РЗИ и Медицински одит от София.

Вчера в РЗИ- Благоевград е получено ограничено количество ваксини на „Пфайзер-Бионтех“. Те са предназначени за лица, включени в 1,2 и 3 фаза на ваксинационния план. В края на седмицата се очакват доставки и от ваксината на „Модерна“, които ще бъдат разпределени сред имунизационните кабинети в областта и болниците.

До момента са имунизирани около 700 лица, членове на секционни избирателни комисии./БНР/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене