Само в Топ Преса! Подробен видео репортаж от проведения в Гоце Делчев земеделски форум

През уикенда, 15 и 16 октомври 2022г., в красивия парк на град Гоце Делчев се проведе Първото издание на Земеделски форум със слогън: ,,От фермата до твоята трапеза“. Инициатор и организатор на събитието е Областна дирекция ,,Земеделие“ Благоевград, с директор Мария Захова.

Форумът се реализира под патронажа на Президената на Република България – Румен Радев. Проектът е подкрепен и финансиран от Министерство на земеделието, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград и Общини от Югозападна България – Гоце Делчев, Кресна, Хаджидимово, Струмяни, Симитли, Сандански, Гърмен, Якоруда, Банско, Белица. Партньори на събитието са: Национално сдружение на общините в Република България, ,,Метро“ България и ,,Пирин спринг“. Основната цел на Земеделският форум е да се утвърди като фестивал, даващ възможност на земеделските производители от Югозападния регион да представят продукцията си, както и общините да презентират своите туристически забележителности, паметници на културата и културни събития. Форумът ще развие и допринесе за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм, съчетаващ природа, храна, култура, забележителности. Сътрудничество между всички институции, в подкрепа на българското земеделие е сред основните акценти на Земеделския фестивала.

Мисията на форума ,,От фермата до твоята трапеза“ е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление. Официалното откриване на форума се състоя в събота вечер. Сред официалните гости бяха кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, н.в.п., Неврокопси митрополит Серафим, зам. министърът на земеделието, Георги Събев и др. Земеделският форум бе благословен от митрополит Серафим а полярният водещ, Драгомир Драганов прочете поздравителен адрес от Президента Румен Радев до Земеделския форум чрез който той изрази пълната си подкрепа в това начинание и вярата му, че това ще даде тласък на родното производство.

Официалният старт на събитието даде зам. министърът на земеделието, Георги Събев който в словото си изрази надеждата, че това е само началото с което страната ни следва една полезна практика. Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград, Мария Захова благодари на хората от дирекцията пряко ангажирани с подготовката на форума и на общинската управа на Гоце делчев за перфектната организация на събитието. Двата дни на форума, от сутрин до късно вечер бяха наситени с многообразни културни и прояви за деца и възрастни. Децата бяха изненадани със специални тематични спортни игри, организирани от ,,Детска спортна академия Благоевград“.

Популярният щеф Теньо Шишков и актрисата Катерина Евро демонстрираха приготвяне на ястия с продукти от фермите представени на Земеделския форум. Обичани фолклорни певчески и танцови формации и рок изпълнители от Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци до Васил Найденов забавляваха посетителите на форума. Късно снощи, голямото събитие приключи с емоционален концерт на група „Сигнал“ които бяха очаровани от неврокопската публика която пя заедно с легендарната група.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене