Гешев и Срафов с последни новини за хакерската атака! Ето откъде са ни ударили ВИДЕО

Снимка: Георги Колев

Обект на тези хакерски атаки са множества министерства – МВР,  Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Конституционният съд, обясни той

Хакерската атака срещу различни институции е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев. 

Той уточни, че атаката идва от руския град Магнитогорск. Обект на тези хакерски атаки са множества министерства – МВР,  Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Конституционният съд, обясни Иван Гешев, цитиран от bTV.

Хакерската атака е срещу държавността и срещу множество български държавни институции. Тя е от територията на Руската федерация и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск, информира директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност, отбеляза Гешев. По думите му два месеца е срокът за разследване. Никой няма желание да не работи активно, каза още Гешев.

Атаката е била потенциално предвидима, защото сме част от ЕС и спазваме европейските ценности, каза още главният прокурор.

Специализираният софтуер ни даде възможност да проследим атаката до нейния зародиш – град Магнитогорск, допълни Борислав Сарафов.

По думите му, дали е едно лице, група хакери или държавна структура, или някой просто си играе, ще го установи разследването.

„Надявам се по пътя на международната правна помощ да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, откъдето се прави опит за дестабилизиране на държавата“, заяви Сарафов.

Той припомни, че това не е първата хакерска атака срещу държавата. „Атаката срещу „Български пощи“ беше проведена също от територията на Руската федерация“, каза шефът на националното следствие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене