С протестна декларация ОбС – Сатовча скочи срещу продажбата на 2 ветеринарни лечебници, шефът на ОДБХ ги отряза: Нищо не продаваме, излъгали са ги

Общинският съвет в Сатовча изпрати протестна декларация до Министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните и до областния управител на Благоевград, с която настоява ветеринарните лечебници в селата Слащен и Вълкосел да не бъдат продавани.

Тя бе приета на септемврийската сесия на ОбС на 30 септември с пълно мнозинство. В нея съветниците обясняват, че двете сгради и в момента се използват за нуждите на ветеринарните лекари, които лекуват животните на стопаните в общината, и затварянето им ще създаде сериозно обществено напрежение в района, където във всеки двор има животно.

„Достигналата до нас информация за подготвяна продажба на сградите създаде напрежение сред хората, тъй като двете лечебници обслужват стопаните във Вълкосел, Слащен, Туховище и Годешево. Ние държим сградите да запазят своя статут. Освен това са строени по времето на ТКЗС с труда на населението, а в началото на 90-те години ликвидационният съвет ги прехвърля за безвъзмездно ползване на ветеринарната служба в Благоевград”, обясни Ивайло Моллов, председател на Общинския съвет в Сатовча.

Ивайло Моллов

В момента двете ветеринарни лечебници са държавна собственост и се поддържат от ветеринарния лекар, в едното дори има апартамент за нуждите му, макар че той предпочита да пътува и не го ползва.

„Въобще не бяхме уведомени, че ветеринарната служба в Слащен се закрива и са обявили за продан двете помещения, доколкото разбрах, не се е явил купувач, но независимо че те са на държавата, би било редно и ние като съветници да имаме информация“, коментира и общинската съветничка Зайра Ибишева.

Зайра Ибишева

„Не знам откъде съветниците са получили такава информация, но аз за пръв път чувам, че искаме да продаваме ветеринарните им лечебници”, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов. „До момента не е продадена нито една лечебница в страната. На тези, които не се ползват, сме предприели действия по спиране на тока и водата, но никаква процедура за продажба не е задействана. Явно някой ги е излъгал“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене