Попови ливади – уникален климат, прекрасна природа и все повече туристи

Едно красиво и лековито място в Пирин планина до месец май 2015 година бе курортна местност. Вече над 7 години Попови ливади е село. А от десетки години привлича заселници от целия Неврокопски край.
В селището, чиято най-висока точка е на височина 1424 метра, в изобилие са и крайградските къщи, и почивните станции. Стотици жители на Гоце Делчев са и селяни. Но нямат нищо против. Защото отдавна това бе тяхно желание. Над 400 вили и къщи са вдигнати тук. Новото селище запази своя курортен характер. Селището се намира на 14 километра път с кола от общинския център Гоце Делчев. През най-голямата седловина на Пирин минава и шосето, което свързва община Гоце Делчев с община Сандански.

Името на селото идва от легендата за родолюбив свещеник, който живял по време на османската власт. Гонен от турците, той се укрива в горите между връх Ореляк и връх Свещник. Хората оттогава започват да наричат местността Попови ливади. „Ние не се крием, а се гордеем, че живеем тук – сред величествената природа на Пирин планина“, твърдят жители на новото селище. И близо до орлите, които често прелитат над главите ни, допълват те.
Влашката църква е една от атракциите за наши и чужди туристи. Инициативата за ремонта й бе на Сдружението на власите, които живеят в гръцката община Просочани. Храмът е построен от някогашните жители на влашко село, съществувало тук до 1913 г., следи от което почти не са останали. Първите заселници в местността Попови ливади са влашки овчари, които създават малко селище от колиби през XIX век (между 120 и 150 колиби). Към 1900 година, според статистиката на Васил Кънчов, „село Папас Чаир има 294 жители власи“. През 2002 г. по инициатива на тогавашния кмет на община Просочани са осигурени първоначални средства за стартиране на възстановяването на храма. С благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил обектът бе включен за финансиране по европейска програма.

Климатът е много полезен за здравето, показват направените медицински проучвания. Заради хубавия въздух местността Попови ливади през 1967 г. е обявена за климатичен планински курорт с регионално значение. „Непрекъснато подобряваме инфраструктурата – нов водопровод, асфалтирахме една улица. Уличната мрежа се поддържа. Тук често идват гости с автобуси, за да правят преходи из планината, стигат чак до Банско, Добринище и Сандански. С всяка изминала година са все повече“, твърди кметският наместник Иван Караилиев.

Тук е разположена хижа „Попови ливади” (1412 м). Тя е построена през 1964 г. и се стопанисва от Туристическо дружество „Момини двори“ – Гоце Делчев. Разполага с около 50 легла. Изградени са и много почивни станции на различни държавни предприятия, частни вили, които също предлагат места за нощувки. Цената за нощувка е между 20 и 25 лева, което е повече от приемливо за туристите и планинарите. Местните хора са категорични, че климатът в Попови ливади е уникален, не е случайно, че отдавна насам идват болни хора да се лекуват. Стотици неврокопчани отскачат през уикенда до Попови ливади, когато намерят свободно време. За да отдъхват, да се насладят на тишината и спокойствието, на красивата природа. Да се заредят с позитивна енергия, преди да тръгнат на работа. Не е тайна за никого, че новосъздаденото село се нуждае от благоустрояване, зелените площи да се култивират, да се осъвременят екопътеките. Мечтата на всички, които притежават имоти в Попови ливади, е курортът да се развие и да бъде не с местно, а с национално значение. Жителите знаят всяка пътека, всеки камък в курортната местност. Те споделят, че въздухът е много полезен. Изследвания са доказали, че помага за добро здраве. Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма.

Община Гоце Делчев развива село Попови ливади с включването му за финансиране по различни европейски и национални програми. Допреди 7 години това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки да се развива климатичният планински курорт в Пирин планина.
„Амбицията ни е да го превърнем в европейско и модерно селище. Затова преди време общинският съвет реши да стане от курортна местност населено място. Имаме проект за асфалтиране на основния път от бившия ученически лагер до главния път Гоце Делчев-Петрич, търсим финансиране“, казва кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.
Готов е проектът по трансгранично сътрудничество с Гърция за ремонта и възстановяването на занемарения ученически лагер в селото. Базата, която е с напълно ново оборудване, вече ще се ползва не само от ученици, но и от всякакви туристи. Там вече е изграден и Туристически информационен център. Третият етап от развитието на бившия лагер е да се изгради модерен спортен център в него – спортни площадки и кътове за игра за деца и младежи. Всичко това вещае само едно – Попови ливади ще е все по-голям магнит за наши и чужди туристи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене