Рилският манастир ще бъде представен на изложба в Унгария

На 13 октомври (четвъртък) от 18 ч. в Българския културен институт в Будапеща ще бъде открита изложба на тема „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската св. обител“.

Форумът се организира от Института за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ-БАН) в сътрудничество с Рилския манастир, Българското посолството в Будапеща и Държавния културен институт на България в унгарската столица.

Проявата е свързана с празника на преп. Йоан Рилски на 19 октомври, който от 2016 г. се отбелязва и като Ден на българо-унгарското приятелство.

Изложбата представя шедьоври от Рилската св. обител, която в продължение на повече от хиляда години е духовно и културно средище на православието.

В унгарската столица от началото на миналия век съществува българска православна църковна община със свой храм „Св. Кирил и Методий“, построен от българските градинари, които даряват земята и средствата за изграждането му. В съседство с него е и Българският културен дом, различен от Българския културен институт. В Будапеща от десетилетия служи ставроф. ик. Танчо п. Ганчев, а през последните няколко години предстоятел е архим. Атанасий (Султанов), бивш протосингел на Западно- и Средноевропейската ни епархия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене