Оспорвана конкуренция за 1 свободно място в РС – Благоевград, сред кандидатите съдиите Румяна Митева и Катя Сукалинска

Оспорвана конкуренция се очертава за едно свободно място за съдия в РС – Благоевград. До участие в конкурса за преместване са допуснати Ангелина Бисеркова и Румяна Митева от РС – Петрич, Катя Сукалинска от РС – Сандански и Искра Трендафилова от РС – Разлог. Конкурсът е за 17 вакантни места в районните съдилища в страната, от които 1 в РС – Благоевград и 3 в РС – Перник.

С най-голяма мотивация за преместване в родния си град е благоевградчанката Румяна Митева, която е с дългогодишен юридически стаж като адвокат, прокурор и съдия. През последните 13 г. тя пътува ежедневно до работното си място – първоначално като прокурор в Сандански, последва кратко прекъсване, след като се премести в РП – Благоевград, а от 2015 г. е съдия в РС – Петрич. През 2020 г. бе командирована в Административен съд – Благоевград, но след 2 г. се върна и пак започна да „навърта километража“.

В Благоевград живее и съдия Катя Сукалинска, която правораздава в РС – Сандански. Преди време бе командирована в Окръжен съд – Благоевград, за да може да гледа трите си деца, но и нейната командировка приключи и сега ще се бори за мястото в РС – Благоевград.

Петричката съдийка Ангелина Бисеркова също търси промяна на работното място. Припомняме, че тя бе командирована за 2 г. в Окръжен съд – Благоевград, като дори обжалва решението на СК на ВСС от 11 април 2022 г. за прекратяване на командировката пред ВАС, но върховните съдии отхвърлиха жалбата й. Според запознати тя ще се пробва и за място в РС – Перник, но и там конкуренцията е голяма.

Сред допуснатите кандидати са съдия Антон Игнатов от РС – Радомир, Роман Николов от РС – Брезник, прокурорите Емилия Ганева и Даниела Банкова от РП – Перник. Сред мераклиите за преместване са и прокурорите Мария Стефанова и Ана Андонова от РП – Благоевград и РП – Кюстендил, както и съдия Мария Антова от РС – Кюстендил. За 17 вакантни места са допуснати общо 36 съдии, а кои ще бъдат класирани, ще стане ясно след месец, тъй като писменият изпит е насрочен за 28 април.

Разместване се очертава и в административните съдилища, след като ВСС обяви конкурс за повишаване за 17 длъжности във ВАС. Със сигурност сред кандидатите ще бъде бившата председателка на Административен съд – Благоевград Мария Тодорова, която бе командирована там на 2 август 2022 г. С голяма вероятност се очаква да участват за преместване и други съдии от АС – Благоевград, въпреки че във ВАС към момента има 18 командировани магистрати и се предполага, че те са с по-голям шанс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене