ЗАКЪРМЕНА С ПЕСЕН! Мария Чакърдъкова ексклузивно за Топ Преса: Мечтайте смело!

Мария Чакърдъкова е народна певица. Закърмена е с песните на майка си, популярната народна певица – Николина Чакърдъкова. Музиката винаги е била част от живота й и още от малка мечтае да бъде на сцената. Когато е на 10 години става част от ШКОЛА „Николина Чакърдъкова” и започва да танцува . Не след дълго е приета като танцьорка в Неврокопски танцов ансамбъл и започва да пътува заедно с Николина Чакърдъкова из цялата страна. Голямата й мечта обаче остава пеенето, но в самото начало не получава подкрепа от майка си, която я насочва в друго поприще. 

Мария завършва успешно Бакалавърска степен „Предприемачество” в УНСС, има Магистърска степен „Фамилно предприемачество” от УНСС; Магистърска степен „Филмова и телевизионна режисура” от НБУ. Работи за кратко по специалностите, които е завършила, но любовта към музиката винаги я тегли. Мария споделя – „ Мечтите се сбъдват, само трябва много силно да вярваш в тях! Живота и работата на майка ми бе да съхранява, развива и популяризира народната песен по свой неповторим начин и неусетно се създаде марката “Николина Чакърдъкова”- марка за качество и щастие в едно. Mоята мисия е да я продължа с целия й блясък, усещане и всичко, което носи в себе си”. 

От 2018г. Мария Чакърдъкова стартира своята професионална музикална кариера. Денонощна работа с Николина, разучаване на песни, на хореография, Мария се превръща в достоен последовател на майка си. Следват много музикални записи, видеоклипове и създаване на първия спектакъл с нейно участие „Младостта пее и танцува”. Със своята естественост, чар и талант Мария Чакърдъкова радва хората из цялата страна на своите концерти, участва на различни сватбени тържества, лични празници и юбилеи.

Истинснки празник за нас е приятната ни среща с младата неврокопска певица Мария Чакърдъкова.Мария благодарим ти,че оттдели от ценното си време да влееш лъч положителна емоция в читателите на Топ Преса.

  • Сърдечно ви благодаря за поканата и топлото посрещане!

 Аз съм дама работеща в съвременния натоварен свят,сиво ежедневие в което една искренна усмивка вече е дефицит. Мария как и с какви сили твоята усмивка не спира да грее от лицето ти?

  • Благодаря за комплимента. Усмивката е отражение на мен самата, на моя свят. Обожавам работата си, винаги съм мечтала да имам тази професия, да радвам хората и те да ми дават, толкова много любов. Имам прекрасно семейство – деца, които ме карат да се усмихвам всяка минута. Всичко това ме кара да се чувствам щастлива.Винаги се опитвам да се фокусирам върху положителните неща, търся красивото, доброто около себе си, дори и да имам трудности гледам да се уча от тях и пак да извличам най – доброто. С времето се научих да се радвам на малките неща в живота, да оценявам всеки момент и да мечтая на широко, мисля че това е успешната формула за мен. Сега се подготвяме с майка ми за голям концерт в зала 1 на НДК, който ще се състои на 11.02.2023г., всеки ден кипя от енергия, идеи, работата около концерта ме зарежда, срещата с хората, сцената, публиката, всичко това ме кара да се усмихвам!

Твоята рожденна фамилия Чакърдъкова вече е запазена марка за талант,професионализъм, успех.Тежест и отговорност или гарантиран успех е тя за теб?

Никой не избира къде ще се роди, но аз съм много щастлива и горда с моето семейство, не бих мечтала за по – хубаво. Фамилията Чакърдъкова е преди всичко отговорност и то голяма. Имаш я , отваря много врати, но тя не ти гарантира успех. Успехът човек сам трябва да си го постигне, когато изляза на сцената, аз  – Мария – трябва да спечеля сърцата на публиката, тяхната любов, за тези неща се воюва всеки път когато си на сцената. Очакванията на хората са много големи към мен, защото те познават майка ми, в годините нейното име се превърна в символ на качество, професионализъм в народната музика и аз като нейна наследница трябва да продължа от това ниво, което е много високо, дай боже да го задържа и след години да го надградя!

И понеже много ми се иска да направим това интервю много емоционално ще те помоля да ми разкажеш за най-запомнящият се момент на сцената?

Всеки път, когато съм на сцената се вълнувам много. Но мога да откроя спектакълът „Младостта пее и танцува”, който изнесохме през 2020г. в зала 1 на НДК. В този спектакъл аз за първи път застанах до майка ми като равностоен изпълнител, рамо до рамо, ръка за ръка с нея. Вълнението, емоцията, доверието, което  ми гласува трудно може да се опише. Това беше сбъдване на една мечта, ако ме бяхте попитали преди 5 години, щях да ви кажа че това е невъзможно, да стоя на сцената, до майка ми, да пеем ,да танцуваме заедно много съм го искала, но ми се е струвало недостижимо. Затова този спектакъл е толкова специален за мен. На човек, който не е бил на сцена трудно бих описала емоциите, които изпитвам, прилива на енергия, адреналин, а наградата на публиката, която ме дарява  с аплодисменти е безценна, да видиш широките усмивки на хората, че си ги дарил с радост, с любов. Това ми дава толкова много заряд да продължавам да работя, да се развивам.Сега с нетърпение очаквам отново 11.02.2023г. , да стъпя отново в зала 1 на НДК. Тази зала, тази сцена дава много на един изпълнител, но пътят да нея е много труден, но си заслужава.

По мой наблюдения водещата дума в твоят професионален и личен живот е думата майка –  пееш с майка си на сцената,а и ти самата си майка , как съумяваш да съчетаваш личните с професионалните отношения?

Мисля, че успявам с лекота да ги съчетая. Моята работа ми дава възможността да отделям много време на семейството си. Когато съм на концерт, когато пътувам и се срещам с публиката аз се зареждам и тази любов, която съм събрала я пренасям вкъщи  – давам я на децата ми, на съпруга ми. Истински съм щастлива , когато съм на работа, а когато се прибера вкъщи изцяло времето ми е посветено на семейството. Няма ощетени от моето присъствие. Разбира се сама не мога да се справям с всичко, затова сърдечно благодаря на близките ми, които ми помагат вкъщи и ми дават спокойствието да работя.

Професията на фолклорен изпълнител в днешно време би се приела и за мисия ,защото ти съхраняваш наследството от миналото ни.В този ред на мисли те питам..как виждаш бъдещето на Българския фолкор?

Народната музика, нашият фолклор е част от нас – българите. Тези ритми са закодирани в нашето съзнание и съм сигурна, че ще живеят. Вижте колко много млади хора танцуват любителски в различни състави, клубове по народни танци. Пях през август на фестивала на Фолклорната носия в Жеравна – имаше хиляди млади хора , от цялата страна, довели своите деца, облечени в носия – танцуваха, пяха нашите, народни песни. Наша мисия, като изпълнители е да поднасяме на хората хубава, качествена музика, песни и съм сигурна , че те ще стигат до още повече хора и ще живят във времето.

Какво е твоето мнение когато интервюирам фолклорен изпълнител..винаги го питам за модеризирането на атвентичния Български фолкор.Какво е твоето мнение и до какви граници трябва да се прави това?

Живеем в много динамично време. Хората се променят, неминуемо и музиката се променя. Автентичен български фолклор има запазен в ансамблите, все още има живи „информатори”, както ги  наричаме – баби, дядовци, които знаят нечувани, непопулярни песни, от които можеш да научиш нови неща. Аз се уча от всеки, но музиката , която поднасяме на сцена е много различна от автентичната. Стъпила е на нейната основа, но сме я адаптирали за днешното време. Това беше една от основните линии в пътя на майка ми. Да поднесе народната музика по нов, по – достъпен начин, с високо качество, атрактивно, различно и в същото време да бъде близо до хората, да ги накара да запеят, да затанцуват заедно с нея. Мярката е много тънка, въпрос на усет, на вкус, на разбиране, но хората, публиката е тази, която оценява кое ще остане във времето!

Убедена съм ,че отговорът на този въпрос ще бъде безпристрастен и ти го задавам .Кой е твоят идол на сцената ,на кого се възхищаваш в вашият браш?

Няма как да бъда безпристрасна  точно на този въпрос, защото лично за мен човекът на който най – много се възхищавам  е  Николина Чакърдъкова. Няма как да бъда безприствасна, защото това е моята майка. Имаме много силна връзка. В моя съзнателен живот всеки ден тя е до мен, аз се уча непрекъснато от нея, пеем заедно, творим заедно. Аз приличам на нея и не защото я имитирам, а защото всяко дете малко или много прилича на своите родители, защото тя е моят пример – не само в работата, но и в живота.

Ще помоля за твоето послание към голямата аудитория на Топ Преса?

Скъпи читатели на Топ Преса, бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете усмихнати, ценете всеки момент с близките хора, наслаждавайте се на живота, трудности и изпитания винаги ще има, но те ни правят по – силни и несломими. Мечтайте смело!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене