За 4 месеца влиза в сила забрана за улов на балканската пъстърва

Забраната за улов на речна (балканска) пъстърва и другите зимноразмножаващи се риби у нас: сивен, сиг, пелед и езерна сьомга влиза в сила от 1 октомври и продължава до края на януари. Това е записано в разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите.

„Сухият режим“ е доста дълъг, цели 4 месеца, понеже инкубацията на хайверните зърна е продължителна при суровите зимни условия. Балканката е най-популярната риба, обитаваща нашите планински реки и по време на брачния период е наложително да бъде оставена на спокойствие, за да даде здраво поколение. Задължително при случаен улов на риби от споменатите видове те трябва незабавно да се върнат обратно във водата.

С оглед на наложените рестрикции за 4 месеца e важно да уточним, че американската пъстърва не попада в забранителния списък, понеже според науката не се размножава по естествен път в нашите географски ширини. Занапред запалените пъстърваджии ще се забавляват с нея. През зимата тя е основен обект на риболов и по много частни водоеми.

Младен ДОБРЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене