Посланието ми към всички, които четат и следят Топ Преса е да бъдат здрави, щастливи и да слушат хубава народна музика!

Ексклузивно! Младият народен изпълнител Денис Махуров пред Топ Преса: Фолклорът е магия, мистерия и душа…

Денис Махуров е на 23 години, роден Рудозем, но живее в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на първите си записи. Това са песните „Лиляно моме“ и „Пусти очинки чоранки“ и към двете песни е създаден видеоклип. В клипа за песента „Пусти очинки чоранки“ участват танцьори от популярния в региона танцов клуб „Опа – иха“ от град Рудозем, а за снимачна площадка е използван хотелски комплекс в Пампорово. Днес Денис застава пред читателите на Топ Преса за едно откровено и лично интервю.

Здравей Денис благодарим ти , че се съгласи да дадеш ексклузивно интервю за Топ Преса защото ние сме медията, която смятаме фолклора за национално съкровище и държим това съкровище да бъде запазено за вековете. И в този ред те питам ..

Какво е за теб фолклорът и защо реши да му се отдадеш?
Здравейте Топ Преса, изключително ми е приятно, че имаме възможността да си поговорим! Фолклорът за мен е магия, която е винаги част от мен, не си представям да стана и да запиша друг стил музика,макар че всеки стил си има своя чар. Фолклорът е начин на живот, магия, мистерия и душа…
Ти си чедо на Родопа Планина с какво Ропоските песни се различават от тези На другите фолклорни области?
Родопските песни са по-специфични, всеки който чуе родопската каба гайда, нещо в него трепва… Аз съм си от Родопа планина и затова творя предимно родопска музика. Трудно е да се опише, да се разкаже, трябва просто да се изпее…
Ти си млад човек много ни е любопитно как младите възприемат фолклора. Каква е възрастовата група която гледа и слуша песните ти?
Честно да кажа сега навсякъде се търси фолклор, дори ни канят на организирани фолклорни вечери, на събор или празник на града няма как да мине без народна музика и е най-хубаво, когато гледаш по-малки дечица да играят на хорото или да танцуват народни танци.
Имаш ли си любим фолклорен изпълнител от който взимаш пример и ако да  кой е той или кои са те?
Разбира се, че имам…Този изпълнител, който ми подаде ръка беше народната певица Тони Войводова, която също е родопска певица, доста ми е помагал и познатият Емил Узунски, който е ръководител на Виевска фолк група, няма как и да не спомена Здравко Георгиев, изключителен добър човек и уникален музикант, а от Тракия заложих на Ваня Вълкова, която също много неща ме е посъветвала.
Какво е мнението ти за модернизирането на автентичния Български фолклор? И твоето послание към читателите на Топ Преса ?
Доста колеги модернизират и творят нещо различно с български фолклор, няма лошо в това. Посланието ми към всички, които четат и следят Топ Преса е да бъдат здрави, щастливи и да слушат хубава народна музика! Благодаря ви за поканата!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене