Препоръки към учители, родители, педагогически съветници заради ученици – дилъри на дрога

3f978ad378bea31f26ec8af420ba3531_L

В момента се предлага на пазара специално стъклено устройство за дишане на марихуана и без да се откъсваш от него можеш да говориш по телефона, защото има безжична интернет мрежа. Това съобщи председателят на Областния съвет по наркотични вещества Теменужка Любенова на среща с учители, педагогически съветници, директори, зам.-директори и медицински сестри от училищата и детските градини в Благоевград. ”Представяте ли си вместо да откриваме лекарства за рак и други заболявания, впрегнати са хора да изработват начини, по които по-лесно да привличат децата ни да употребяват наркотици”, поясни Любенова. По думите й има случаи вече на 12-годишни деца, 5-ти – 6-ти клас, които предлагат наркотици, а ситуацията не е за подценяване. Тя посочи редица примери как зарибяват учениците. „Оказва се, че определени лица, които са добре спонсорирани, достигат до децата ни, за да пробват наркотици. Децата отиват при дилърите и се самопредлагат да продават наркотици. Другата мрежа, по която зарибяват децата, е дават им се безплатно първите дози наркотици. След това, когато поискат, дилърите им казват че им дължат пари. Тогава остават изумени, защото са им казали, че са безплатни. Дилърите казват, че само им ги дават като заем и сега трябва да им върнат заема. Предлагат им да играят на комар, за да възстановят парите. Задлъжнява още повече и оттук нататък е дилър, който не може да се измъкне”.

Експерти от Общинския съвет по наркотични вещества са подготвили информационни материали, които раздадоха по време на срещата.

Оригами с животни и под формата на сърце са направили за учениците от благоевградските училища. За децата от последната група в детските градини и учениците в 1 и 2 клас е подготвено специално оригами. Неговото послание е да обичаме животните и приятелите си, и да им помагаме. По разбираем за децата начин е обяснено какви са опасностите, когато говорим с непознат, който ни предлага хапчета, също и последствията, ако изпием тези хапчета. Как могат да направят от него един лош човек, който да напада неговите приятели и да се опитва да убива малки животни. За големите ученици също са подготвени оригами. То е във формата на сърце. В него е отпечатано есе на студентка по психология, в което разказва за своя живот и този на приятелката си, която избира пътя на наркотиците и впоследствие губи себе си и своя път. Есето е написано по действителен случай“, обясни Теменужка Любенова,. Направена е и рекламна брошура на децата от младежкия общински съвет, в която са описани дейностите и мероприятията им. Целта е да се привлекат нови доброволци към организацията. Подготвена е малка книжка за родители, в която са описани признаците, по които да установят, че децата им употребяват наркотици, съответно и начините за справяне с проблема. „Успяхме да отпечатаме книжката „Гласовете Ви чувам”, в която са описани истории за смисления и достоен живот на изявени личности от Благоевград и страната, съответно безсмислието и ранното прекратяване на живота на младите хора, които употребяват наркотици”, уточни Теменужка Любенова.

Информационните материали вече са отпечатани и ще достигнат до всички училища и детски градини в Благоевград. Според наблюденията на експертите учениците изпробват различни наркотични вещества още в 5-6 -ти клас, като употребата им е най-разпространена сред тийнейджърите в големите класове– 11-12 -ти клас, именно затова и превенцията трябва да започва в най-ранна възраст.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене