На 15 000 души у нас се пада 1 психиатър, гржата за депресирани хора – нулева

Това е „тихата пандемия“, защото не се вижда, заяви Елена Цонева-Папуджиева

Ръст от 25% на депресиите в първата година на пандемията. Тази тревожна статистика представиха здравните институции. Прогнозите на СЗО са, че депресивните разстройства ще се превърнат в причина номер 1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 година. Това е прогнозата на СЗО.
„В края на 2021 г. и началото на 2022 година се проведе проучване в 10 държави в Централна Европа и Балтийския регион по определена методология, извърши се преглед на състоянието на грижата за пациента. За България данните са най-тревожни – грижите за хората с депресивни разстройства са почти нулеви, реимбурсацията на модерните медикаменти е 50%, навсякъде в „белия свят“ е 100%, дори в Румъния е 90%“, коментира създателят на Портала на пациента и модератор на форума „Лицата на депресията – предизвикателства и отговорности“ Елена Цонева-Папуджиева в студиото на „България сутрин“.

Тя подчерта, че в България няма грижа да пациента, няма безплатни услуги за психиатър, а една консултация е 15-60 евро. Другият проблем, който очерта е, че институциите помежду си не си говорят. И беше категорична, че Ковид пандемията е причина за увеличените случаи на депресия сред българите.

„Погледът трябва да е освен от здравната – и от социалната страна, много хора губят работата си заради депресии

„Много наши близки починаха, много хора останаха без работа. Работата от вкъщи също оказва влияние – едно е, когато останеш с някой вечерта за няколко часа, друго е да си нон стоп с него, това също отключва разстройства“, заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Националната стратегия за психично здраве, създадена 2021 г., не работи.

Та посъветва хората да следят състоянията си като например дали изпитват тревожност, какъв е сънят им, дали нещата, които им доставят удоволствие все още го правят, дали умеят да споделят.

„Хората не се усещат, има хора, които веднага споделят и взимат мерки, други не си обръщат внимание или близките им казват „Какво се превземаш“, добави Елена Цонева-Папуджиева.

И посочи други стряскащи данни – у нас има 500 психиатри, на 15 000 човека се пада един специалист. А за цялата страна детските психиатри са едва 22-ма.

„Депресивните състояния се наричат „тихата пандемия“, защото не се виждат. Институциите трябва да поемат своята отговорност за психичното здраве, всеки пети човек рано или късно изживява тежко депресивно разстройство в живота си“, завърши гостът.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене