Цветанов: Благодаря на Борисов за откровението, че…

Преди няколко дни Борисов заяви пред журналисти, че съжалява, че е изгонил Цветанов заради „Борисов“

Благодаря за това откровение, което Бойко Борисов направи. Единствената неточност е, че не той ме е освободил. Просто аз подадох оставка от заеманите от мен длъжности. Това заяви бившият член на ГЕРБ Цветан Цветанов и създател на „Републиканци за България“, цитиран от  Флагман.

Преди няколко дни Бойко Борисов заяви пред журналисти, че съжалява, че е изгонил Цветанов заради „Апартаментгейт“

Лидерът на ГЕРБ допълни, че сега отношението към Асен Василев и Даниел Лорер, покрай които се заформи „Винеткагейт“ и „Чаталджагейт“ е доста по снизходително. Борисов заяви, че Цветанов е бил „дясната му ръка“.

„В никакъв случай не исках, предвид предстоящите проверки от съответните контролни органи, да остане усещането и в обществото или в когото и да било, че има някакво въздействие на база позицията и принадлежността ми към НС и към политическа партия ГЕРБ.

Надали е имало в историята на България подобен подход на народен представител, който да е напускал парламента от всички заемани позиции само и само за да може да излезе истината и да не остава усещането, че има някакво въздействие“, обясни още той.

Той обясни, че решението да напусне партията, било негово. Борисов поискал той да остане.

„Напуснах парламента преди евроизборите през 2019 г.  ГЕРБ беше първа политическа сила, аз просто изпълних и моя морален ангажимент.

Не исках да се въздейства върху политическата кампания за европейските избори. И след като вече евровотът беше спечелен поисках среща с Борисов, за да бъде отделено достатъчно време, за да мога да изложа някои от моите виждания за бъдещето. Срещата беше във вторник в Министерски съвет.

Продължи три часа и половина. И тогава вече всъщност стигнахме до извода, че това, което аз предлагам за напускане на партията, е мое лично решение. Борисов поиска да остана в партията. Но бе ясно, че това за мен вече не стои на дневен ред. И така напуснах“, разказа бившата дясна ръка на лидера на ГЕРБ.

Дали Цветанов би се върнал в ГЕРБ след извинението?

„Единственото, което мога да кажа, е, че политическа партия „Републиканци за България“ е с десни ценостти. За пазарна икономика, по-консервативна политика. С всяка една политическа формация, която е в това политическо поле, могат да се водят някакви разговори. Било то на местно, регионално. Ако има някакви допирни точки, може да се използва изграден капацитет, мисля, че могат да се водят и някакви разговори.

Но всичко трябва да бъде на някаква принципна основа и най-вече на прозрачна основа. Защото в момента ние виждаме, че имаме една безпринципна сглобка. Преди изборите всеки беше срещу всеки. В един момент някакво задкулисие създаде условията за една наричаща се евроатлантическа коалиция.

Аз не знам доколко може да я наречем така, защото знаем през годините кой какви проекти и какви политики е успял да реализира. Та всичко е въпрос на прозрачност и открит диалог“, каза той.

Той потвърди, че с Бойко Борисов не си комуникират.

„Ние нямаме някаква комуникация през последните години. Аз си работя по този път, който смятам, че е правилният, истинският. В момента комуникирам с доста бивши членове на ГЕРБ, които бяха в началото, при учредяването и създаването на ГЕРБ. Много от тях вече имат нагласата и биха искали да съм с тях или те да са с мен.

От тази гледна точка, много от хората са събирателният образ на всичко това, което сме правили преди години“, обясни лидерът на „Републиканци за България“.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене