Ученици на НПГ „Димитър Талев“-Гоце Делчев развиваха професионални умения в реална фирмена среда

6 036 ученици от 172 гимназии развиваха своите професионални умения в реална работна среда във фирми и предприятия в цялата страна. 1295 от тях придобиха практически опит в приоритетни за икономиката направления като машиностроенето, строителството, електрониката, енергетиката, транспортните услуги и др.

Те се включиха в първия етап на проекта на Министерството на образованието и науката „Ученически практики – 2“, който започна през август 2021 г. и приключи на 15 септември 2022 г. До края на този месец се приемат заявления за кандидатстване и за втория етап на проекта, който продължава до края на 2023 г. За всички ученици, преминали успешно практическото обучение, се изплаща еднократна стипендия в размер на 372 лева.

Сред отличниците по проекта е и Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев. 117 нейни ученици от XI и XII клас участваха успешно в практики във фирми от областта на туризма, производството на облекло, компютърни мрежи и технологии и др. Това са ключови за региона сектори, в които се търсят кадри. Отделно 80 ученици от първи гимназиален етап участваха в другия модул на програмата – работа в учебно-тренировъчни фирми. „Запознаваха се с основни неща за това как да си развиват бизнеса оттук нататък. Бяха много заинтригувани и заявиха желание да се развиват допълнителни клубове в училището, в които да продължават тези занимания и след края на програмата“, сподели директорът на училището Елена Иванова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене