Вечерни новини! Не е ясно колко точно са ремонтираните язовири, за които отпуснаха 500 млн. лв., но нито един не е законен

Не е ясно колко точно от 418-те са язовирите със завършен ремонт, за които държавата отпусна 500 млн. лв. през 2018 г., а по-късно бяха дадени още около 100 млн. лв. от ББР.  Нито един от тях обаче не е законен.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Никола Стоянов, който даде брифинг по темата с регионалния министър Иван Шишков.

Според Стоянов, по непотвърдена информация, завършените язовири са 209. Държавната фирма „Монтажи“, която възлага изпълнението на подизпълнители, обаче не давали пълна и точна информация на Министерството на икономиката. Затова ръководството на компанията скоро ще бъде сменено, предупреди Стоянов.  Според справка на страницата на „Монтажи“ обаче към края на август завършени ремонти има на едва 86 язовира.

Така или иначе нито един от тях няма разрешение за строеж, т.е. те са незаконни. А вече са изхарчени около 80% от средствата. „Това е най-мащабното незаконно строителство на държавата, извършено през 2018 г.“, обобщи министър Шишков. Той припомни, че е предложил за обществено обсъждане промени в ЗУТ, с които незаконното строителство – и на водните тела, и на части от магистрала „Хемус“, ще бъдат обявени за „търпими“, като е вероятно това да се приложи и за други обекти в бъдеще.

Досегашното решение на проблема е било да се приеме, че ремонтите са били аварийни – по този начин те ще се приемат и ще се допусне издаването на необходимите документи в последствие. „Проблемът да бъде решен с незаконни методи е най-лошият пример, който може да даде държавата.
По-добре да ги обявим за търпими, да покажем проблемите и да продължим напред“, смята обаче Шишков.

Той съобщи още, че по-рано този месец МРРБ е възложило повторна проверка на ДНСК. Тя е инспектирала 71 язовира, от които 51 са били завършени. Повечето от тях обаче остават празни и до днес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене