Георги Самандов: Плуваме срещу течението, за да изградим просперираща държава

Георги Самандов е възпитаник на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, с профил немски език и информационни технологии. Бакалавърската си степен е придобил от Технически университет – София със специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“. Магистърската му степен също е от ТУ-София, със специалност „Електрически мрежи и системи „. Интересите му са свързани с ВЕИ системите и софтуерното им управление. От 2013 г. до 2021г. е част от екипа на енергиен търговец.

Георги Самандов участва като зам.-министър на енергетиката във втория служебен кабинет на Стефан Янев.

Г-н Самандов, защо решихте да се занимавате с политика?

– За мен политиката никога не е била самоцел. Политическата система е създадена да решава проблемите на обществото и включването ми е в резултат на желанието да допринеса за благоденствието на българските граждани с познанията, които съм натрупал през годините. В политиката все повече се забелязва липсата на експертиза, нещо което искам да променя.

– С коя кауза партия „Български възход“ Ви спечели?

– Каузите на ПП „Български възход“ ги задават съмишлениците, участващи в партията. Привлече ме концепцията на г-н Янев за различен тип политика. В съвместната ни работа през втория служебен кабинет, ръководен от него, аз се уверих в лидерските му качества и уменията му да създава, ръководи и обединява екип. Липсата на „червени линии“ ме мотивира да участвам, защото българите сме царе на разединението, но мисля, че е настъпил моментът за обединение. И още нещо – лесно е да се плува по течението, но знаем, че така нищо велико не се случва. Ние ще плуваме срещу течението, защото само така можем да изградим просперираща държава, която да завещаем на децата си.

– Време ли е младите хора да влязат в политиката?

– В политиката не трябва да използваме епитети и категоризации. Новите предсрочни избори са резултат на управлението на т.нар. „млади“, „образовани“, „красиви“ и т.н. С политика трябва да се занимават подготвените хора. В ПП „Български възход“ искаме да съчетаем житейския опит на по-старата генерация политици с дързостта на по-младите такива. Но задължителното ни условие е хората от нашата формация да са с добро име в обществото и да са доказани професионалисти в сферата, в която работят. Само такава симбиоза гарантира формирането на успешни политики.

– Кои са посланията Ви за тази кампания?

– Посланията ни към българските граждани не само през кампанията, а като цяло са свързани с проблемите на нацията ни, а именно подобряването на демографската обстановка в страната, повишаване качеството на образованието и развитие на икономиката на държавата, защото без образовано население няма как да градим силна икономика, която да е гарант за повишаване на раждаемостта. Искаме да създадем една предвидима и привлекателна бизнес среда, която не само да накара младите хора да останат у нас, но и да бъде стимул да се върнат тези, които вече са заминали.

– Очертайте три приоритета на партия „Български възход“.

– За нас най-важното е решаването на демографската криза, за което е нужно повишаване на качеството на живот на хората. Затова тук прибавяме – образование, здравеопазване, икономика, култура. Това са дългосрочни цели. Разбира се, трябва да се започне с решаване на най-наболелите въпроси – цени, доходи. Убедени сме, че добрите резултати при решаването на демографската криза гарантират възхода на България.

– Какви мерки трябва да се вземат в сектор енергетика? Спешни и в дългосрочен план?

– Временните мерки са зададени от нас още като служебен кабинет през 2021 г. и  започнаха да дават резултат. За съжаление, в рамките на седем месеца безпринципната коалиция успя да внесе невъобразим хаос в сектор „Енергетика“. Мерките, които в краткосрочен план биха облекчили българския бизнес, са свързани с правилно определяне на групата бизнеси, получаващи компенсации, улесняване на процедурите за присъединяване на ВЕИ мощности за собствена консумация, събиране в ФСЕС /Фонд „Сигурност на енергийната система“/ на свръхпечалбите от субсидираните до момента ВЕИ /Възобновяеми енергийни източници/ производители и използването им за компенсации. В дългосрочен план трябва да се осъвремени енергийната стратегия на страната и да се следват устойчиви политики в сектора.

– Какъв да бъде принципът, по който се раздават компенсациите?

– Първо трябва да се определи кой има нужда от компенсиране. За пример ще дам „Лукойл Нефтохим“, която е била компенсирана от всеки български гражданин с над 100 млн. лева за последните няколко месеца, но цените на колонките продължиха да гонят европейските. Какво точно компенсирахме и как ние бяхме компенсирани от монополиста? Щом цените крайните цени следваха „пазара“ беше редно тези 100 млн. лева да се използват за образование, пенсии, социални дейности. Мисля, че моментният механизъм за компенсация на бизнеса, който се извършва от търговците на електроенергия, е неудачен. Компенсациите трябва да се извършват през НАП. По този начин компенсирането ще се случва по-бързо и голяма част от сивия сектор ще бъде пресечен.

– Ако Вие бяхте в управлението, как бихте реализирал принципът 30+30+30+10 за доставки на газ?

– Не мисля, че щяхме да достигнем до такава мащабна криза, ако ние управлявахме българската енергетика, която през седемте месеца на редовния кабинет се държеше на командно дишане от лаици. Изпитанията през мандата на служебния кабинет на г-н Янев не бяха по-малки от тези в момента, но почти никой не разбра за тях, защото с навременни намеси прекратявахме проблемите в зародиш.

Както знаете по предварителни проучвания в акваторията на Черно море има сериозни количества природен газ, които биха покривали поне 10% от нуждите ни. Останалите 30+30+30 биха били плод на различни комбинации от внос, защото газът не е „американски“, „руски“, „алжирски“. Той има химически състав, за който отговаря единствено системния оператор – „Булгартрансгаз“ ЕАД. Обществото ни се интересува единствено от сигурността на доставката и възможно най-ниската цена на продукта. Сигурност се постига с развитие на собствената ни газова инфраструктура, а ниската цена е резултат на преговори с максимален брой световни контрагенти.

– Трябва ли да изнасяме електроенергия?

– Износът не трябва да спира, защото той генерира съществена част от средствата за компенсации, а санкциите от ЕС за такава мярка са много сериозни. По-скоро трябва да се преразгледа формата на българския пазар на електроенергия, който се „командва“ от държавния монополист „Българска независима енергийна борса“. През годините тя не се реформира, а напротив – фрагментира се и вместо да улесни търговията, се изкриви.

– Какво е бъдещето на ядрената енергетика у нас?

– Ядрената енергия е фундаментална за българската енергетика и тя задължително трябва да се развива. България е собственик на два консервирани реактора, които час по-скоро трябва да бъдат въведени в експлоатация. Според нас това е редно да се реализира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, тъй като човешкия и техническия потенциал там е наличен. До 2051 настоящите мощности на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат изведени от употреба и развитието на седми и осми блок става задължително, дори вече закъсняваме. Също така сме радетели за бъдещето развитие на проекта АЕЦ „Белене“, но при ясни условия и процедури.

– Необходимо ли е ново законодателство в областта на енергетиката?

– Не е необходимо, а е задължително! Особено във времена като днешните се виждат недостатъците на остарялото ни законодателство. За пример давам изменението на правилата за търговия с електрическа енергия от 01 октомври 2022 г., предложено от „ЕСО“ ЕАД и одобрено от КЕВР, което по предварителни наши изчисления ще повиши цената на електроенергията за бизнеса шоково с над 100 лева/МВтч. Всичко това се случва на прага на изключително тежък зимен сезон, а безотговорността отново ще бъде обща.

– Защо хората да гласуват за Вас и КП „Български възход“?

– Призовавам българските граждани на 02 октомври 2022 да гласуват с бюлетина №15 за КП „Български възход“, защото ние сме доказали, че можем и знаем как да се справяме с кризите, отстоявали сме и ще отстояваме българската позиция в ЕС и в световен мащаб, няма да позволим на европейските и българските чиновници безнаказано да се упражняват върху българските граждани. Ще направим цената на живота на българския гражданин отново поносима и всички заедно ще допринесем за възхода на България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене