„Справедлива България“ предлага Закон за лобизма срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта

„Справедлива България“ предлага Закон за лобизма срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта, това заявиха от пресцентъра на формацията. Лобирането в полза на частен или обществен интерес е практика, която неизбежно съпътства държавното управление на различни равнища.

Липсата на специфична правна уредба на тази дейност създава условия за преплитането ѝ с корупционни действия и практики. Застъпничеството и лобирането в защита на определени интереси е демократична практика, която има своите конституционни основания в правото на всеки гражданин да отправя предложения до държавните органи, което е отредено с чл. 45 от Конституцията, заявиха още от „Справедлива България“.

Необходимостта от усъвършенстване и разгръщане на антикорупционни мерки и механизми, обуславят и потребността от нормативни правила и процедури, които да извадят на светло различните интереси, чрез които се въздейства върху държавните органи, съобщават от коалицията.

Целта на предлагания Закон за лобизма е да създаде именно такива ясни правила, процедури и механизми за прозрачност и публичност при осъществяването на лобистка дейност, казаха от „Справедлива България“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене