Борят иманярските набези в Дъбница с видеонаблюдение

При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при село Дъбница, археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нарушаване на некропола на селището. Изкопите са с големи размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100-150 метра и дълбочина на места до 1,70 метра.

Укрепеното селище в местността Свети Архангел се проучва от екип на музея от 2020г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни. В процеса на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.

Некрополът на селището се намира на около 2-3км северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоражения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обекта беше добре запазен. Поредният акт на иманярите обаче е унищожил почти изцяло християнския некропол.

Няколко пъти властите са били уведомявани както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент не са предприети.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене