Путин пред колапс, ако саудитците вдигнат световните цени на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Този ход може да окаже влияние върху финансите на Кремъл

Москва ще изпитва недостиг на средства, за да управлява военната си икономика, ако Саудитска Арабия изпълни плановете си да увеличи производството на суров петрол, за да защити собствената си позиция на глобален петролен крал, пише в свой материал Politico.

Рияд е все по-разочарован от неспособността на други нефтодържави да координират намаляването на доставките, за да повишат цените на петрола до около 100 долара за барел – от сегашните 70 долара. Петролните търговци твърдят, че Саудитска Арабия сега е готова да отговори, като покаже мускули и обърне вниманието на по-малките производители, изнасяйки повече петрол, за да грабне пазарен дял и печалби, дори когато цените падат.

Тази стратегия може да понижи цените на петрола и да донесе лоши новини за руския президент Владимир Путин. Петролът и газът са най-големият отделен източник на приходи за руската държава през последното десетилетие, съставлявайки до половината от бюджета на страната.

Руският енергиен анализатор Михаил Крутихин казва, че възможният ход на Саудитска Арабия представлява „огромен риск“ за държавния бюджет на Москва, поради огромната му зависимост от приходите от петрол. И това е само един от няколкото непредсказуеми фактора на хоризонта, включително президентските избори в САЩ.

„Така че сега трябва да седнем и да чакаме“, каза Крутихин пред Politico.

„Саудитска Арабия „разбира много добре, че руските компании не изпълняват искането за намаляване на производството, така че правят свои собствени планове“, добави Крутихин.

Миналата седмица Financial Times съобщи, че Саудитска Арабия може да се откаже от дългогодишните си амбиции да ограничи доставките на суров петрол, за да тласне цените до около 100 долара за барел. Експертите по петролния пазар почти не се съмняват, че Саудитска Арабия разполага с огромния капацитет за производство и износ, за да промени тактиката и оръжието за пазарно господство чрез обем.

“Глобалната икономика е доста бавна и търсенето на петрол не е толкова високо, колкото саудитците биха искали“, каза Аджай Пармар, директор анализи на петролните пазари във фирмата за разузнаване на стоки ICIS. “Някои производители, включително Русия, постоянно надвишават квотите си, така че цените не са близо до 100 долара за барел и саудитците губят търпение. Това би бил един от начините саудитците да стрелят предупредително към пазара, че ще действат”, казва още Пармар.

Русия, заедно със страни като Казахстан и Ирак, бяха обвинени, че доставят повече петрол, отколкото е договорено с картела ОПЕК+, съвкупност от държави производителки на петрол, които работят за контрол на глобалното предлагане и цена. Москва непрекъснато надвишава доброволната си квота, която в момента възлиза на 8,98 милиона барела на ден, въпреки че обещава отново и отново да приведе производството в съответствие с целта.

Президентът Владимир Путин обеща да продължи да изпомпва изкопаеми горива, за да подкрепи икономиката на страната си. “Всеки има трудности и ние имаме свои собствени“, призна той в реч на енергиен форум миналата седмица, “но Русия продължава да бъде един от водещите участници на световния енергиен пазар“.

На всичкото отгоре руският държавен новинарски канал ТАСС съобщи в четвъртък, че страната обмисля нова стратегия за поддържане на производството на петрол на 540 милиона тона годишно до 2050 г. – в открито неподчинение на усилията за намаляване на добива, за да помогне в борбата с изменението на климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

По публикацията работи: Инна Ангелова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2024/10/03/putin-pred-kolaps-ako-sauditcite-vdignat-svetovnite-ceni-na-petrola.622187

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search