Зафир Кънчев-пазителят на етнографията в Неврокопско

Роденият в град Гоце Делчев през 1915 г. Зафир Кънчев е човек, посветил живота си на етнографията в Неврокопския край. Той е неуморен изследовател на бита на местните хора. В себе си носи доспехите на един млад апостол с преданна любов към всичко българско и родно. Кънчев бродил от село в село, за да обогати с тъкани, носии и битови предмети своята колекция, смятана за една от най-богатите в страната. Етнографията на отделните селища в региона той съпоставя с историята им. Регистрира и картотекира празнични и старинни обичаи. Прави проучвания с помощта на архивите на български родове. Съдейства на археолози и историци.

Преминавайки от село в село, Зафир Кънчев слуша и записва песни, огранизира срещи с местни учители и общественици, на които пламенно внушава да съхраняват, разпространяват и умножават българското богатство. Той полага постоянни усилия да привлече към родния си град етнографи и фолклористи, за да опази събраното културното наследство.

През 1946 г. Зафир Кънчев създава Неврокопския ансамбъл. Под негово ръководство ансамбълът постига забележителни успехи из цялата страна.

Зафир Кънчев е удостоен с орден „Кирил и Методий“ първа степен за своя принос към развитието на българското културно богатство. Обявен е за за почетен гражданин на гр.Гоце Делчев по смъртно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене