Стартира поредната среща на Историческата комисия в Скопие

Димитър Лоровски, историк и професор в Института за национална история – Скопие, е назначен за нов член

Срещата на членовете на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България започна тази сутрин в Министерството на външните работи в Скопие.

Българските историци са начело с ръководителя на екипа, съпредседателя Ангел Димитров.

Обявявайки двудневното заседание вчера, Министерството на външните работи съобщи, че Димитър Лоровски, историк и професор в Института за национална история – Скопие, е назначен за нов член на Комисията. Назначението, както посочват, е в съответствие с неговата експертиза и препоръките на Комисията за адекватно покриване на областите от работата им.

На 15 август смесената македонско-българска комисия по исторически въпроси прие и публикува препоръки относно промени в учебниците по история за 6-ти клас в Северна Македония и 5-ти клас в България, както и препоръки за съвместно почитане на дейци на Средновековието – Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Тези препоръки са приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България.

Източник:БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене