Десетки миряни от Благоевград се помолиха пред Светия Кръст Господен

Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар – Въздвижение на Светия кръст Господен, по известен като Кръстовден. В храмовете се извършва Света литургия и водосвет. От ранни зори, миряните прииждат в църквите, за да се поклонят на кръста Господен и да запалят свещ. Инетесната история за кръста господен разказва отец Николай от благоевградския храм Въведение Богородично: „На днешния ден е открит Светия кръст господен на Голгота. Три века след разпъването на Христос, Свети цар Константин Велики и неговата майка царица Елена решават да тръгнат за Йеросалим и да търсят Светия кръст Господен. Това се разчуло и много множество народ тръгнали заедно с тях, и когато отиват на Голгота разрушават капирщите, което е правено там и намират три кръста, в този момент те не могли да знаят, кой е точно кръстът господен, защото табелката, която стои над Господа Исус Христос била паднала, но при докосването на болен човек до Кръста Господен той веднага се изцерил. Има засвидетелствоно и възкресение на мъртав. Не останало вече никакво съмнение кой е кръста на Господа Исуса Христа и от този ден това станало на днешния дне 14 септември от отгамва вече ние почитаме намиране на Светия Кръст Господен.“

В народните поверия се казва, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу този ден Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание. С тази надежда и днес десетки вярващи дойдоха в благоевградския храм „Въвдение Богородично“.
Поклонение на кръста Господен се извършва още три пъти през годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 1 август.Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. На Кръстовден честваме и професионалния празник на българските огнеборци. На 14 септември 1905 година се е състоял първият пожарникарски събор, който поставя началото на организираното пожарно дело у нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене