Кметът на Петрич: 700 млн. ще дадат общините за ток и отопление

Тази година общините ще платят близо 700 милиона лева за ток и отопление. Това е 2,5 пъти повече в сравнение с 2021 г. Това заяви градоначалникът на Петрич Димитър Бръчков. По думите му още в средата на годината регионите у нас са изхарчили суми, разняващи се на разходите им за цялата минала година.

“Всяка община търси резерви в своя бюджет”, коментира пред Kmeta.bg Бръчков. И добави: “Най-големият проблем е този с газа, защото отоплението на социалните институции почти навсякъде се осъществява посредством синьото гориво, тоест, решения и алтернативи няма как да се намерят тази година, а зимата чука на вратата”, изтъкна градоначалникът.

Припомняме, че Петрич намали с близо 30% сметката си за ток чрез инсталиране на фотоволтаици на покрива на сградата на общината. “По този начин се генерира икономия, която от своя страна ще облекчи заплащането на непосилните сметки, които общината има и до момента. Предприетата стъпка идва като резултат от ръста в цената на ток и е с цел намаляване на разходите”, коментира Димитър Бръчков.

Правят се обследвания и на други обществени сграда, за да се прецени по какъв начин да бъдат редуцирани сметките. След това ще се изготвят проекти. За една част от своите обекти – 8 на брой (където работят помпи) ВиК-Петрич също заложи на изграждането на фотоволтаични системи за захранване (обща мощност 780 kW) след сметките за ток, които получава месечно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене