С 4 т взрив 8 сапьори разчистиха край с. Бело поле трасе за АМ „Струма“

zx450y250_2119379

Районът отцепен от полиция, спряно е движението на автомобили и влакове, рибарите изтеглени от опасния участък

С 4 т взрив 8 сапьори раздробиха скали в участъка от АМ „Струма“-Лот 2 в района на с. Бело поле. От няколко дни една от най-коментираните теми в селото бе именно предстоящият подземен взрив на метри от населеното място, като местните жители се притесняваха, че ударната вълна ще размести земните пластове и ще доведе до пресъхването на кладенците им.

Докато разполагаха дето­наторите вчера, от фирмата, извършваща взривните дей­ности, отказаха всякакъв ко­ментар, заявиха, че ще дадат изявление, след като приклю­чат.

„Нормално е сега да не им се говори, напрегнато им е. Работата им е много отговор­на и внимават да не объркат нещо“, коментираха полицаи, отцепващи района в радиус от 300 м от мястото на взрива.

Акцията премина в пълен синхрон между органите на реда и сапьорите. За по-гол­яма сигурност в рамките на половин час бе спряно и дви­жението по моста на р. Стру­ма към селата Българчево и Бучино, рибарите по реката също бяха изтеглени извън опасния участък. Около 14.30 ч. бе възпроиведен взривът, който вдигна голям облак прахоляк, но се чу съвсем слабо.

„Искам да успокоя всички жители на с. Бело поле и ка­тегорично да заявя, че няма опасност кладенците им да пресъхнат. Използвахме ми­нимални количества взривни вещества, колкото да напука­ме скалата, а багерите и теж­ките машини след това ще я раздробят. Така че нека хо­рата да не се паникьосват, заяви след акцията управи­телят на фирмата, взривила скалите, и допълни, че са свършили работата изключи­телно прецизно. „Освен че сме съгласували дейността си с редица институции и сме из­готвили проект, уведомихме кметовете на околните села за предстоящия взрив и БДЖ ни осигури коридор от вре­ме“, казаха експертите.

„Мислех си, че всичко ще се разлюлее, но явно хората са професионалисти, казаха, че са използвали минимално количество взрив, поставен на 6 м под земята, сподели един от жителите на Бело по­ле, които наблюдаваха при­теснено взрива.

„Аз също очаквах страшен тътен и поражения, но се вдигна само прахоляк, нищо не се усети“, тръгна си успо­коен за кладенеца си и Геор­ги Китанов.

Следващата седмица взривните дейности ще про­дължат на по-отдалечен от се­лото участък, за да разчистят трасето за новостроящата се магистрала.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене