Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев положи цветя пред паметната плоча на полк. Кирил Чамишки

Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев положи цветя пред паметната плоча на полк. Кирил Чамишки, намираща се при Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, в знак на почит към загиналите пожарникари в изпълнение на своя дълг.

В церемонията взеха участие и директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Георги Пармаков, гл. инспектор Боян Кондуров, началник на РС ПБЗН, заместник-областният управител на Благоевград Слави Христов, директорът на ОД МВР Георги Кандев, полк. Митко Балтов, командир на Бригадно командване – Благоевград, заместник-председателят на ОбС Кирил Ваклинов, служители на пожарната, граждани.

Водосвет за здраве бе отслужен от свещениците на благоевградския храм „Въведение Богородично“ отец Андон Шавулев и отец Петър Стефанов.

Ритуалът се провежда всяка година по повод професионалния празник на пожарникарите – 14 септември и Седмицата на пожарната безопасност.

През 1995 година датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

Ежегодно на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи – отслужване на водосвети за здраве и успех, поднасяне на венци и цветя в памет на загинали колеги пожарникари, награждаване на служители от ГДПБЗН и териториалните звена ПБЗН, срещи с ветерани и много други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене