Бившият зам.-енергиен министър Георги Самандов: Българите не могат да пестят повече, ще затворят и болници

„Булгаргаз“ поиска от КЕВР 30% по-ниска цена на газа за октомври. Очаква ли ни успокоение за зимата?

„Кризата няма да бъде физическа, а финансова, цената ще скочи много нагоре. От това една група посредници ще спечелят“, коментира бившият зам.-енергиен министър Георги Самандов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той прогнозира тежки последствия, особено през идващата зима.

„Българите не могат да пестят повече. Първо ще платим като общество, непосилните цени и липсата на възможност за компенсации вероятно ще доведат до затваряне на болници, на производства, принудителни дървени ваканции. Дойната крава на т.нар. компенсации е АЕЦ „Козлодуй“, но мисля, че не може да издържа вече при цени 1400 лв. на мегаватчас. „, очерта близкото бъдеще Самандов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на представителя на „Български възход“ предишните управляващи са сгрешили с поръчката на танкери с втечнен американски газ, защото няма инфраструктура, по която да достигне безпроблемно до страната ни. Убеден е, че страната ни може да печели много от транзитното преминаване на газ.

„Въпросът е защо България продължава да се държи като статист, след като ние сме на входна точка за Европа. Този газ минава през нашата инфраструктура за Унгария, Сърбия, Румъния и Гърция. Транзитираме количество 8 пъти по-голямо от нашата консумация“, изчисли Георги Самандов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене