Помните ли траханата на баба? На 3 и 4 септември елате в парка на град Гоце Делчев да направим заедно още едно добро дело за онкоболните жени от региона

Помните ли траханата на баба? Една от най-старите здравословни храни, подходяща за закуска, за супа или лека вечеря.  Ситните зрънца са един невероятно изобретателен начин да се запази млякото и брашно в готов продукт за зимата без да е необходим хладилник или фризер.

Траханата се прави в края на лятото, когато има достатъчно вятър и топлина, за да могат да изсушат сместа бързо. Приготвянето отнема много време и майсторлък, затова почти никой не се наема  сам да си направи трахана. Всъщност тази храна, подобна на кускус е много вдъхновяващ продукт и чудесна добавка към рецепти. Можеш да си я приготвиш за закуска като каша или попара – със захар, с масло или сирене. Можеш да я срещнеш и сготвена с месо или като добавка към солени пайове. Някои хора я предпочитат в супа топчета вместо ориз, а понякога я използват за направата на кюфтета вместо галета или трохи.

Доброволката Зейнер Имамова, която от дълги години помага на Сдружение „Хроника срещу рака„, заедно с още няколко жени от с. Абланица този август заделиха голяма част от свободното си време да замесят, изсушат и претрият вкусна традиционна трахана, която всеки ще може да си купи в събота и неделя ( на 3 и 4 септември) по време на фестивала „Балкански багри“ в градския парк на град Гоце Делчев. Очакваме ви да си закупите пакет здравословна и вкусна трахана. Имайте превид, че комбинацията здравословно и вкусно трудно се постига, но при тази трахана това е абсолютно сигурно. Освен, че ше си купите здравословен продукт, ще направите още едно добро дело, защото средствата от тази благотворителна инициатива отново ще отидат в помощ на онкоболните жени от региона на Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. В павилиона  на Сдружение „Хроника срещу рака“ Ви очаква с приятни изненади и занимания друга наша доброволка – Мария Тиганчева. Обещаваме Ви, че ще научите много нови и полезни неща!

Трахана – червена, с чушка
Бяла трахана

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене