Вечерни новини! ДАНС проверява техниците на изборите!

В 9363 секции в страната ще се гласува с машини

Два пъти по-малко заявления за гласуване в чужбина

Секциите зад граница няма да са повече от 800

МВР и ДАНС са обявили пред ЦИК, че предстои обстойна проверка на всички софтуеристи и техници, които ще имат достъп до машините, научи “Труд” от източници във вътрешното министерство. Запитване до чужди служби ще бъдат отправени заради софтуеристите на “Смартматик”, който се очаква да бъдат между 20 и 30 души.

Все още не са финализирани преговорите със “Сиела Норма”, фирмата е поискала около 1 млн. лв. над прогнозната цена, от ЦИК били склонни да дадат допълнително още 850 000 лв.

Два пъти по-малко са подадените заявления за гласуване в чужбина. Срокът изтича точно в полунощ на шести септември. Страните, от които има традиционно повече заявления са Турция, Великобритания, Германия, Испания, САЩ. Това обяви Цветозар Томов в изявление на ЦИК пред медиите по повод организацията на изборите.

Секциите извън страната се очаква да не са повече от 800, а 290 от тях ще са с машинно гласуване. 9363 са секциите в страната, в които ще се гласува с машини, 1104 – с две машини.

За гласуване по настоящ адрес гражданите трябва да подадат заявление до 17 септември до кмета на съответното населено място – на място в Общинска администрация или електронно чрез сайта на ГД ГРАО.

Минимум 10 заявления пък са необходими за създаване на подвижна избирателна секция, а срокът е до 17 септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене