Проведе се мащабна акция за почистване на района на Мальовица в парк „Рила“

Над 70 доброволци събраха 110 чувала с отпадък за 4 дни в Рила по време на традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение “За Земята” и със съдействието на Дирекция „Национален парк Рила“.
В събитието участваха хора от цялата страна, а имаше и международно участие от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Много деца и младежи взеха участие, най-малките чистачи бяха на 2 години.

Акцията се проведе в района на хижа Мальовица, а групи от доброволците се качиха и до едни от най-посещаваните заслони – Страшното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до върха.
Въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени, отпадъци не липсваха – както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук, предимно пластмаса.
Най-честият отпадък, откриван в храсти, скали, по поляни е пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки.

Всички доброволци си носеха собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета – това е и основното послание към туристите, които посещават планината, както и към хижарите – да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък, а да сме отговорни планинари и да използваме съдове за многократна употреба.

Тази година в рамките на събитието се проведе дискусия за младежи между 15 и 29 години на тема „Нулеви отпадъци“ и отговорно планинарство. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите „Политики за младежта в сферата на околната среда“. Това е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС “За Земята”, със съдействието на Дирекция „Национален парк Рила“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене