Приоритет на служебния кабинет- приемането на еврото

Служебният кабинет прие законови изменения, целящи оптимизиране на дейността на координационния съвет за приемане на еврото, както и има намерение да изготви проектозакон за въвеждането на единната европейска валута, който да представи на следващото Народно събрание. Това обяви на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет в сряда вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

„На днешното заседание на Министерския съвет приехме нормативни промени по отношение на т.нар. координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Посредством тези промени постигаме съответствие спрямо настоящия състав на правителството и заместник-министър председателят по управление на европейските средства в мое лице става член на този съвет“, съобщи той.

Вицепремиерът изрично подчерта – позицията на служебното правителство е твърдо „за“ приемането на европейската валута.

„Знаете, че има приет национален план за приемане на еврото от последното редовно правителство, като заложената индикативна дата е 1 януари 2024 година. Нашата цел като служебно правителство е тези процеси да продължат да се случват без забавяния. За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси за по-бърза интеграция и по-тясно сътрудничество във всички европейски процеси – членството ни в Шенген, членството ни в еврозоната, членството ни в ОИСР“, обяви Атанас Пеканов.

Имало обаче много работа и конкретни задачи, които трябва да бъдат изпълнени, за да се приеме еврото, като за целта се създават 7 работни групи, изтъкна Пеканов. Ще се работи и за изготвяне на проектозакон за приемане на еврото, който да бъде входиран в следващия парламент. „От там нататък всичко ще в ръцете на Народното събрание.“

Припомняме, че по-рано днес от Министерството на финансите обявиха, че са отправили искане към Европейската комисия за първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1,368 млрд. евро, като заместник министър-председателят коментира и тази тема.

„Днес България и служебното правителство подаде първото искане за плащане на Плана за възстановяване и устойчивост. По него страната ни очаква тази есен над 1,3 милиарда евро за проекти и реформи, които да се влеят в икономиката ни и да я направят по-устойчива и по-силна“, каза Атанас Пеканов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене