За 6 години 8 катастрофи по къс участък в Смолян – как институциите търсят решение?

Осем катастрофи за шест години са станали в 50-метров участък на улица „Първи май“ в Смолян до бензиностанция OMV. Последните два инцидента са зрелищни. Чист късмет е, че досега няма смъртни случаи или тежко ранени. Щетите са по къщите срещу бензиностанцията и ударилите се в тях коли. През ноември 2019-та „Фолксваген“ с двама младежи на 18-19 години в него с бясна скорост прелетя и се заби във входната врата на Иван Янков. Автомобилът беше счупил металната ограда пред двора и ел. табло, което захранва две къщи и автомивка. След като се забила с предницата в градината, колата бе отскочила по невероятен начин така, че да се обърне обратно.

В полунощ срещу този понеделник 18-годишен смолянчанин с „Ауди А3“ смля паркиран джип „Нисан-Патфайндер“ пред съседната къща – на Николай Семерджиев. Аудито също е потрошено. Младежът се отървал само с натъртвания на носа и след преглед в болницата е освободен за домашно лечение.

„Към 0 часа и 15 минути чухме огромен тътен. Излязохме и видяхме, че лека кола се е забила в паркирания пред дома ми служебен джип. Открай време няма къща след завоя, която да не е пострадала от катастрофирали автомобили. Катастрофите са десетки, но стават все по-тежки. Преди две години в съседния имот една кола беше излетяла от пътя през оградите му и се беше забила във входната му врата, не можеше да се излезе навън. В последните 5-6 години катастрофите са около осем. Няма година, в която да не се случат няколко инцидента, но като че ли стават все по-тежки“, коментира Николай Семерджиев. Според него там трябва да се ограничи скоростта на автомобилите, да се направи предпазна еластична ограда, защото е въпрос на време да пострада човек

„Има много хора, които минават по тротоара и изобщо не са защитени. За населени места ограничението е до 50 км в час, но не го спазват. Трябва да се направи така, че да са принудени да го спазват. В този район няма никъде пешеходна пътека. Хората, които живеят във военните блокове, слизат по долния тротоар, на завоя на който стават катастрофите. Не ползват горния, защото по него има кошове за боклук и трябва да ги обиколят, като минат през пътното платно. Децата пресичат до долния тротоар, като по-удобен по пътя към училището, после отново пресичат, за да отидат на училище. Ние, за да си изхвърлим боклука срещу нас, трябва да отидем до спирката на „Соколица“, да я пресечем и да дойдем до кошовете, а после да се върнем. Другият вариант е да чакаме по 5-10 минути да се извървят автомобилите“, посочи потърпевшият.

Той е сигурен, че ако има пешеходна пътека с препятствие и еластична ограда, инцидентите рязко ще се ограничат. Ще бъдат предпазени и пешеходците по тротоара, и самите къщи, стопаните на които са принудени ежегодно да ремонтират стени и дворове. „Институциите го знаят всичко това. Пращали сме няколко пъти подписки, но не знам защо се дърпат да решат проблема. Сега сигурно пак ще обещаят, но ще видим дали ще направят нещо“, коментира Семерджиев.

Досега властите не са намерили решение на проблема. Самият участък е идеален пример за двувластие, вероятно заради което мерки още не са взети. Пътното платно е на държавата, като част от третокласната републиканска мрежа, а тротоарът е на общината. Още по-сложно става, защото улицата е рехабилитирана по европейски проект и интервенции по него стават с одобрение на управляващия орган. Тоест, за да се направи каквото и да е, единодушни трябва да са най-малко общината, полицията и областното пътно управление. „Проведохме разговор с АПИ. Общината се ангажира да постави мантинели при спускането – на правата отсечка преди завоя. АПИ трябва да кажат дали е възможно да се сложат изкуствени препятствия, тип легнал полицай. Ние поемаме ангажимент, при положение, че АПИ нямат нищо против, да сложим мантинели, което ще се случи към края на септември. Чакаме да ни завърши процедура по възлагане на пътни ремонти, защото годишният ни договор изтича“, заяви зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. По думите му, комисията ще направи оглед на място след 10-12 дена, защото в АПИ имало много специалисти в отпуска. Според него най-работеща мярка е легнал полицай, но комисия се съставя, защото законът го изисква. Тя трябвало да обследва възможността за такива мерки. „Изпращали сме сигнални писма. Имаме виждане и от страна на община Смолян, и от страна на Областното пътно управление, че ще направим всичко възможно да обезопасим това място с мантинели и евентуално с легнал полицай. Аз мисля, че на първо време с мантинелите ще се случат нещата. Ако успеем да сложим и легнал полицай, още по-добре“, заяви директорът на ОДМВР в Смолян старши комисар Костадин Пачеджиев.

„Областно пътно управление е отговорило на община Смолян относно предложението ѝ за монтиране на предпазна ограда по тротоара на отсечката срещу OMV. В ежегодната справка, която получаваме от сектор „Пътна полиция“ тази отсечка не фигурира като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. От информацията за възникналите такива е видно, че те са предизвикани от млади водачи с малък опит и причините по-скоро са движение със скорост над разрешената от 50 км в час за населените места или отвличане на вниманието на водачите. При иницииране на комисия от страна на община Смолян Областно пътно управление-Смолян ще изпрати свой представител за участие в нея“, заяви директорът му Костадинка Миланова. За да се сложи препятствие върху асфалта, по думите ѝ, участъкът трябва да отговаря на определени критерии – да има повторяемост на определена отсечка. „Явно не отговаря за такава, затова не ни е предоставена като информация. От общината са изявили желание за монтиране на предпазна ограда и ние съответно сме изказали нашето становище. Това, което разбирам от г-н Захариев е, че имат намерение в септември месец да го изпълнят. Ако има желание да се сложи легнал полицай или препятствие, трябва да се предизвика комисия от страна на община Смолян и Областно пътно управление ще вземе участие“, подчерта Миланова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене