Студентите от РСМ ще учат напълно безплатно у нас

Снимка: БГНЕС

Проф. Пенов предлага македонците да бъдат освободени от всякакви такси

Студентите от Република Северна Македония ще учат напълно безплатно висше образование в държавните ни университети. Те ще бъдат освободени не само от такси за обучение, но и от такси за кандидатстване. Това предвиждат предложени от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов промени в правителствено постановление №228 от 1997 година.

Досега приеманите по това постановление студенти (до 300 души годишно) плащаха таксите за български студенти по държавна поръчка. Сумата зависи от специалността.

Каква ще е организацията по приема на македонските студенти и докторанти ще определя всяка година със заповед министърът на образованието след съгласуване с постоянна междуведомствена комисия за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

Приемането на кандидат-студентите ще се организира от МОН във взаимодействие с Външно министерство и същата комисия. То ще става по документи или чрез един или няколко конкурсни изпита в зависимост от специалността, за която се кандидатства. Изпитите ще провежда МОН. Приемът на докторанти ще е по документи. Класирането ще извършва комисията след съгласие от съответните висши училища. На приетите за студенти ще се издава удостоверение за записване от МОН.

Средствата, необходими за обучението на студентите и докторантите – които може да са до 5 души годишно – се осигуряват от държавата чрез държавния бюджет чрез бюджетите на съответните висши училища.

Целта на предложените промени е да се уеднакви режимът, по който се приемат македонски студенти у нас, става ясно от мотивите на министър Пенов, описани в доклада му до Министерския съвет. Сега има две постановления – №228, приетите по което плащат такси за обучение наравно с българските си колеги, и №103, по което влизат и учат безплатно.

Първото постановление е само за приема на македонски граждани, второто – №103 от 1993 г. –  е за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и включва наши сънародници, живеещи в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

„С предлаганите промени в ПМС № 228/1997 г. се цели разширяване и укрепване на образованието като едно от най-приоритетните направления на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там. Цели се усъвършенстване на нормативната уредба при осъществяването на прием за обучение в държавни висши училища на студенти от Република Северна Македония. В резултат на промените ще продължи провежданата дългогодишна политика от страна на българската държава за привличане на македонски граждани чрез предоставяне на облекчен ред за прием за обучение в български висши училища.
Предлаганите с проекта на акт промени в ПМС № 228/1997 г. са в резултат на проведените обсъждания и предложения на междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши училища, създадена със Заповед № Р-141 от 14.09.2021 г. на министър-председателя на Република България“, пише в доклада си бившият декан на Юридическия факултет и ръководител на правния съвет на президента Георги Първанов проф. Пенов.

Разходите на висшите училища за такси за обучение на студентите от Северна Македония ще се компенсират със средства от държавния бюджет. Необходимата допълнителна сума за 300 студента годишно е: за 2023 г. – 345,0 хил. лв., за 2024 г. – 390,0 хил. лв. и за 2025 г. – 390,0 хил. лв.

Йоана Цонева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене