Бойко Борисов: В държавата се налага страх и еднолична власт като през 1944 година

Започва да се явява страхът отново в хората. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с младежи от цялата страна. Борисов припомни, че по време на управлението си ГЕРБ имаше от едната страна президентска институция, а от другата страна парламент с две мощни опозиционни партии – БСП и ДПС. „Сега има еднолична власт, точно като 44-та година. Един човек определя кое е добре и кое е зле. А вчера вътрешен министър си позволява да каже за хора, че са престъпници, затова, че са си свършвали добре служебните задължения. Как дава присъди, без да си ги осъдили, ако са престъпници?“, попита председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов припомни, че управляваното от него правителство остави пълна хазната на държавата. „Искам да извадите и да показвате навсякъде изказването на кандидат-президента Радев, че ГЕРБ са оставили хазната празна. И само след два-три дни изказването на финансовия министър на неговия предизборен щаб, защото това служебно правителство е неговият предизборен щаб – на Радев, казва, че не е необходимо да се тегли заем, защото има пари. Кой от двамата лъже? Има ли пари или няма пари? И както виждам, продължиха всички наши политики. И 50-те лева за пенсионерите, и съответно мерките, и съответно всичко, което сме направили, те го продължиха“, посочи Борисов. Според лидера на ГЕРБ чистката в държавните служби се прави, за да предизвикат страх и сътресение в администрацията.

„Областен управител на Ямбол става бившият червен зам.-кмет на Тунджа. Какво г-жа Нинова ми обяснява, че нямала общо с правителството? Виждам Антон Кутев, който откакто аз съм станал кмет, той беше все общински съветник. После аз премиер, той -депутат. Янаки Стоилов и Орешарски също…“, посочи Борисов. „Още не са отрекли и крият дали Орешарски е бил в Министерски съвет и при кой. Навремето така криеха, че не са били при Божков“, допълни още той.

Бойко Борисов бе категоричен, че още през август 2020 година е бил сигурен, че ще се развият така нещата, както се развиват днес. „Поуките, които си извадихме от този период, грешките, които направихме, това надменно отношение към проблемите, което сме имали на много места, ни е най-отрезвителният период. Най-ценният период, откакто съм в политиката, е този август месец. Това ми показа колко коварни, безпардонни могат да бъдат. Неща, които дори в личния живот човек не може да допусне, че ще му се случат“, заяви председателят на ГЕРБ.

„Станаха 82-ма вече подслушваните. 12, 30, 50, 82 днес. Чакаме да видим кои са, как са? Нали ги знаят? Щом знаят точно бройката, да излязат и да кажат. Но вече стана една седмица, ние само четем по телевизорите надписи „Шпионски скандали“ или „Подслушване“ и се обяснява, че имало. Ами като е имало, да излязат и да кажат „Подслушвани са тези, тези и тези. Другото е класифицирана информация“, призова Борисов. Той подчерта, че се отнася с уважение към Стефан Янев, с когото са работили добре през годините. „Но той какво да каже, те като не са му докладвали? Премиерът как работи? Докладват му службите и му казват „Ето тези имена, г-н премиер служебен, са подслушвани“. И той на базата на това ще каже „Имам доклад от службите, потвърждавам. Когато му дойде времето или когато наблюдаващите прокурори разрешат, ще ги съобщя“. Като няма такъв списък, той излиза и за да излезе от ситуацията, казва „Ми една жена казала на един в трамвая. Той казал на Наско Атанасов и Наско Атанасов го казал на две агенции“. И вече това се приема за информация“, обясни Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ предупреди, че ръководителите не само на службите, но и на областните дирекции на МВР, масово се подменят. „До края на другата седмица ще получат задачи по политическите опоненти и там вече смея да им обещая, че ще имат проблем. Защото това не се прави в демокрация. Ние ги оставихме една година всеки ден да тормозят софиянци и нито един не сме притиснали по никакъв начин. Това са факти!“, припомни лидерът на ГЕРБ. По думите му, не може да кажеш, че му липсва почтеност на човек, който само преди няколко дни 29 дипломати в НАТО са подкрепили с официална декларация за докладите и действията му по руските шпиони, и по отнетите съответно техни права да присъстват като дипломати в България. „Да кажеш, че не е почтен? Към кой? Добре, намери му нещо и тогава кажи. Но сега излизаш и казваш „само защото не е почтен“. А преди 5 дни са му дали най-високата оценка на партньорите“, възмути се Борисов.

„Ако това продължи половин-една година, държавата ще рухне. Винаги съм бил за консенсус и за мир. Те искат война. Имате я!“, предупреди председателят на ГЕРБ.

По време на срещата Бойко Борисов представи 23-годишния студент Георги Кръстев като новия областен лидер на ГЕРБ в Русе. Председателят на партията съобщи още, че в събота ще бъдат представени акценти от обновената управленска програма на ГЕРБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене