Вечерни новини! Реалната цена на бензина е 2,40 лева

Правителството да поеме контрола над „Лукойл“, за да спре спекулата с горивата, апелират от партийна централа.

Реалната цена на литър бензин в момента е 2,40 лева, а на дизела е 2,50. Останалото е измама, категорични са от ВМРО.

Н позицията подробно се обяснява как руската компания, която е монополист на пазара на горива у нас, реално ограбва българските граждани.

Пубикуваме я без редакторска намеса:

„През 2021 г. цената на петрола сорт „Урал“ се е търгувал за 66,16 USD, „Брент“ за 67 USD и цената на дизела е била 2,23 лв./литър. През 2022 г. – буквално преди два дни – сортът „Урал“ се е търгувал за 78,07 USD, „Брент“ за 95,67 USD и цената на дизела е 3,34 лв./литър.

Простата сметка показва, че бензинът и дизелът са поскъпнали с 50% за крайния потребител, докато цената на сорта „Брент“ се е покачила с 40% като цена, а на сорта „Урал“ с 12%.

Реално 2/3 от поскъпването е заради измамата на „Лукойл“, който фактурира цените на сорт „Урал“ равни на цените на сорта „Брент“. Прави го чрез посредническа фирма, която също е собственост на „Лукойл“, която купува от Русия нефта и им го препродава на скъпата цена.

Веселинов обръща и специално внимание на останалата 1/3 от цената, която също е завишена заради монополното положение на „Лукойл“ над акцизните складове.

За да внесеш гориво в България, не ти е нужна просто една цистерна и добра оферта. Нужно е горивото да постъпи под митнически надзор в акцизен склад. Оказва се, че „Лукойл“ държи 80% от вместимостта на тези складове. С това реално убива всякаква възможност за някаква честна конкуренция и съответно за естествен пазар. Ако не беше тази измама, горивата щяха да са с 1/3 по-ниски, подчертава съпредседателят на ВМРО и прави заключение:

Да, може дизелът да бъде 2,50 лв./литър. И да – може бензинът да бъде 2,40 лв./литър. За това обаче е нужно държавата да влезе в своята роля. Да принуди „Лукойл“ да спре с измамите. И ако не успее – нашият призив на ВМРО към служебния кабинет е да постъпи, както в момента прави италианското правителство – да се възползва от европейската директива и да поеме контрола над управлението на „Лукойл“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене