Вечерни новини!Липсата на кадри е основният проблем в туризма

Предлагат Фонд за подпомагане

Проблемът с липсата на кадри, с привличане, обучение и задържане на сезонните работници е сред най-сериозните пред туристическия сектор. Това са категорични членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Държавата трябва да отделя средства за квалификация и преквалификация на сезонните работници веднага след края на сезона, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев. Липсата на персонал е следствие на икономическата миграция и демографския срив, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. От бизнеса предлагат да се създаде с негова помощ специален Фонд за подпомагане на семействата с три и повече деца, при определени критерии, условия и изисквания.

От БХРА настояват още практиките на учениците да се провежда в реални заведения и хотели, обучението да отговаря на необходимостта от нуждите на бизнеса, както и да се облекчи вноса на работници от трети страни.

Именно липсата на хора е сред най-сериозните проблеми през туристическия бизнес, категорични са хотелиери и ресторантьори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене