Нека всички жители и гости на град Благоевград знаят историята и когато преминават през въпросната чешма истината, историята и да им излиза на преден план.

Защо Лазар Причкапов трябва да е гузен към Неврокопчани? УНИКАЛНА СНИМКА

Всичко започна с разказът на Георги Гуцев от град Гоце Делчев публикуван в социалната мрежа фейсбук. Предварително му се извиняваме, че няма да споделим неговата емоционалност, но дълга ни задължава да сме политически обективни, защото в основата на тази дописка има нещо по важно, а именно … с какво червеният лидер на БКП – Благоевград в миналото Лазар Причкапов трябва да се чувства гузен към неврокопчани. Като цяло…

Георги Гуцев публикува снимка, която е уникално богатство за историята на град Гоце Делчев. На задната седалка на автомобила заснет н аснимката е прадядото на Георги Гуцев по бащина линия. Семейството са бежанци от съседна Гърция. Били са заможни хора, споделя Гуцев със своите приятели във фейсбук.В Неврокоп са направили хан и това се потвърждава от местни краеведи по питане на Топ Преса. Чешмата която се вижда на снимката е докарана от родното място на дядото на Гуцев в Гърция. Правена е с мерак и за негова сметка докарана в Неврокоп с волска каруца. Тя е уникална и е правена специално за град Неврокоп. След 44-45 година на миналият век новата власт  конфискувсли всичко на въпросния човек /хотел,имоти дори и къща/ била взета и чешмата. До първите години на осемдесетте години въпросната чешма стояла пред музеят в Гоце Делчев, но идва един момент в който лично по нареждане на другарят Лазар Причкапов, кмет на Благоевград чешмата е преместена в окръжният тогава град и подставена в новопостроеният център за посрещане на тогавашният дипломатически корпус. И до ден днешен е там.

Въпросите наистина са нужни и трябва да бъдат зададени. Ще се почувствали гузен бай Лазар за това нагло посегателство било то с идея за обществена полза? Ще се намери ли механизъм чешмата да се върне в града за който е правена? Ще се осмели ли бай Лазар Причкапов да проговори за тази негов не толкова морален акт? „Такива са били времената“ ще кажете, „историята да съди..“  – да. И ние сме на това мнение за това приемаме, че мисията ни е да държим будна народната памет. Нека всички жители и гости на град Благоевград знаят историята и когато преминават през въпросната чешма истината, историята и да им излиза на преден план. Това може би е най – доброто възмездие за нелогичното и нагло партийно решение на Причкапов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене