Официално: Станислава Иванова е новият директор на Басейнова дирекция – Благоевград

Бившата общинска служителка от екипа на благоевградския кмет Румен Томов Станислава Иванова, която миналата година бе уволнена от сегашния градоначалник Илко Стоянов, е новият директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ /БДЗБР/. Тези дни тя е била извикана в София, в Министерството на околната среда, за да получи заповедта си за назначение и вече е титуляр на поста, а не вр.и.д., каквато беше половин година.

Заповедта е била подписана от бившия министър на екологията Борислав Сандов в последния ден от работата на кабинета, но е връчена на Иванова от сегашния министър Росица Карамфилова.
След като в началото на седмицата съобщихме, че обявеният още през март конкурс за директорското място в БДЗБР тихомълком е прекратен от МОСВ, а обявата за него – свалена от страницата на ведомството, вчера с нас се свърза един от участниците в конкурса, за да съобщи, че едва тези дни няколко души са получили по куриер протокол от работата на комисията по провеждане на конкурса и от него разбрали, че той всъщност е приключил. Протоколът представлявал таблица с 3 имена и оценки срещу тях. На първо място било записано името на Ст. Иванова, която е юрист по образование, втора след нея била бившата банкерка Вера Граховска, а на трето място – Таня Манолева, която е еколог по образование и близо 20 г. оглавяваше „Планове и разрешителни“ в БДЗБР, преди да бъде уволнена миналата година от предишния директор Владимир Димитров.

Неуспели участници в конкурса, сред които бяха бившият директор на БДЗБР Момчил Пашов, ексшефовете на ВиК – Благоевград Росица Димитрова и Мартин Петров и др., тези дни се консултирали с юристи как могат да се обжалват резултатите, но се оказало, че това е невъзможно. Причината е, че МОСВ предвидливо обявило конкурса не по Закона за държавния служител, а по Кодекса на труда. Предимствата за ведомството работодател при процедура по КТ са много. Съгласно чл. 91 конкурсът се обявява „чрез централния или местния печат“, което е вратичка да се публикува например в някой седмичник, който излиза по Черноморието. Още по-любопитен е чл. 93, според който „На недопуснатите кандидати се съобщават писмено съображенията за отказа. В 7-дневен срок от съобщението те могат да направят възражение пред работодателя, обявил конкурса, който в 3-дневен срок от получаване на възражението решава въпроса окончателно“.

С други думи, само недопуснати могат да правят възражения по конкурса. В конкретния случай конкурсната комисия обаче допуснала всичките 9-има кандидати за директор на БДЗБР, тоест приела им е документите и вече никой от тях няма право да обжалва процедурата в какъвто и да е етап от нея.

Източник: Вестник Струма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене