Съвети на Николай Христов от Брежани за подготовка на ловното оръжие за откриването на сезона

Дългогодишен ловец и оръжеен техник Николай Христов от ловната дружинка в село Брежани към ЛРС-Благоевград има натрупан практически опит и наблюдения от условията, при които се ловува и използва ловното оръжие. Изкарва специализирани курсове в София със сертификат за проверка, ремонт и поддръжка на оръжие с право да издава удостоверения за годност на ловно оръжие при различни обстоятелства и причини. Освен това, е запознат и с навиците /или тяхната липса/ при полагането на грижи за поддръжката им. След около две седмици е откриването лова на пернати и това е поводът да потърсим неговите съвети, свързани с подготовката на оръжието за новия сезон. Ето какво споделя той.

За да има приятни емоции и вълнуващи преживявания в ловните полета, ловците трябва да са наясно със състоянието и изправността на тяхното оръжие. Те трябва да проверят кога изтича петгодишният срок за разрешителните за носене, съхранение и транспортиране на зачисленото оръжие в съответните служби КОС на областните управления.

Сега е моментът да прегледат и оценят внимателно състоянието им след неколко месечна огнева пауза. Това могат да извършат сами или да се консултират с оръжейни техници.

Ако оръжието е било съхранявано в касата заедно с калъфа, има много голяма вероятност да е започнал процес на корозия. Пушката трябва да бъде в касата „гола”, без калъфа, защото той винаги задържа известен процент влага, която се прехвърля и върху нея.

Внимателно се преглеждат всички метални части, проверява се затворният механизъм, подвижните елементи и шини и на добра светлина се оглеждат вътрешностите на цевите.

Използваната оръжейна смазка трябва да бъде качествена и нанасянето й с оръжеен спрей позволява да проникне навсякъде. Груба грешка е при пролетното консервиране да се използват греси и ГОЙ, защото те засъхват, стават ронливи и нерядко блокират някои от механизмите.

Колкото до патроните – след лов във влажно и мъгливо време не не се оставят до следващия излет в патрондаша, защото кондензът ще проникне в някаква степен и в тях.

Държат се на сухо и проветриво място далеч от деца.

Ловни патрони, независимо в пластмасова или книжна гилза, не бива да се пазят повече от 2-3 години. Тактически правилно е да се купуват по-малки количества, но по-често, ако се налага.

Обърнете внимание и факта, че при лов на пернати през топлите и сухи летни месеци един изстрел от упор в стърнища и сухи треви лесно може да предизвика пожар. Предвид настоящите климатични условия, за това трябва да се има винаги едно на ум.

И в заключение да кажем, че няма нищо по-хубаво от това, ловният сезон в цялата страна да приключва без нито един инцидент, причинен от неправилно боравене и прибързана реакция по време на лов. Тежките наранявания и смъртни случаи са плод на безотговорно поведение въпреки непрестанните инструктажи и съвети на отговорниците по лова.

Курбаните за здраве няма да ни спасят от произшествия, а само здравият разум и дисциплината по време на лов.

Кузман Петров

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене