Гора на АМ „Струма“, искат намесата на Гешев и оставки в АПИ

АМ „Струма“ е превърната в гора. Има повече от 60 участъка с увредени и опасни мантинели, констатираха от Института за пътна безопасност.

Районът от Перник до Благоевград въобще не се поддържа. Изкривените мантинели са обгърнати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. Констатирани са множество опасни неравности по магистралата, които представляват непосредствена опасност за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия, съобщават от ИПБ.

„Най-голямото безумие е, че по магистралата е израснала гъста гора, която заема почти 12 километра по трасето. Наклонени знаци и лоша маркировка са допълващи белези, доказващи липсата на дори елементарно поддържане на АМ „Струма“. Въпреки уверенията на вашия предшественик Гроздан Караджов, че поддръжката е осигурена до края на месец септември е видно, че използването на АМ „Струма“ е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия“, сочат експертите.

„До този момент са разплатени десетки милиони лева за поддръжката на магистралите в България. Това означава, че са налице сериозни злоупотреби от страна на АПИ. Отговорността се носи от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, който бе назначен от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Той носи и пряка отговорност за изготвяне на заданията, по които пътноподдържащите фирми извършват поддръжката на републиканската пътна мрежа и носи пълната отговорност за извършване на контрола за състоянието на същата“, публикуваха от ИПБ.

Проверки и на останалите автомагистрали показват подобни проблеми, това ни дава основание да се обърнем и към главния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва състоянието на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност. Според нас председателят на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива отговорни длъжности, тъй като с безотговорното си поведение води до повишаване броя на жертвите по пътищата на България“, казаха от Института и настояват за оставката на Тодор Василев.

„На негово място да се назначи доказан професионалист, който няма обвързаности с пътно строителните фирми“, категорични са

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене