Предимствата на автоматизираните складове

С развитието на технологиите нито един сегмент от съвременната търговия на дребно не може да остане непроменен. Тази тенденция важи и за складовите площи: голям склад, където получаването и напускането на стоките все още се записват писмено в счетоводната книга, е най-малкото объркващо. Защо са необходими решения за автоматизация на складови бази и какви предимства могат да донесат те на търговеца?

Проблеми на неавтоматизираните складове

Когато един склад не разполага с автоматизирана система за контрол на движението и разположението на наличностите, бизнесът трябва да се сблъска с редица проблеми.

Бавна скорост на обработка на поръчките

Автоматизираната система отчита не само движението и количествените показатели на стоките, но е в състояние почти мигновено да подготви задача за персонала на склада, като я прехвърли на мобилното устройство на служител, който в момента е свободен. При това той взема предвид всички характеристики на акциите. Когато такава функция се поеме от човек, дори и с висока квалификация, подготовката за започване на работа и самото им изпълнение отнема десетки и стотици пъти повече време. И тъй като броят на задачите за движение на инвентара в голям разпределителен център на ден може да бъде хиляди, забавянето води до сериозни разходи за компанията, тъй като тя не може бързо да обработи голяма партида клиентски поръчки.

Зависимост от конкретни хора

Когато един склад не е автоматизиран, незаменимостта на конкретни служители става ключов фактор за неговата ефективност. Това е тесен кръг от хора, които познават местоположението на запасите, принципите на поставяне и изтегляне, последователността и характеристиките на обработка на конкретен SKU и изискванията на конкретен клиент. В резултат на това търговецът на дребно не може безболезнено да замени човек за бизнеса: заедно с уволнения служител ще изчезне и информацията, която само той притежава. Процесът по прехвърляне на данни към нов служител е продължителен и често неефективен, което от своя страна увеличава разходите на компанията.

Човешки фактор, грешки на персонала

Работейки без система за управление, търговецът не може ефективно да оптимизира разположението на запасите в структурата на склада. Често възниква ситуация, когато инвентарът се поставя според логиката на конкретен служител, а не според приетите общи складови принципи. В примера с алкохолен продукт това може да доведе до ситуация, при която алкохолни продукти от един и същи вид, но с различни обеми, се поставят погрешно на едно място за съхранение. Без възможност за идентифициране на SKU чрез баркод при вземане на поръчка, пикерът може да вземе стоки с обем 0,7 вместо поръчаните 0,5, което води до селекция и последваща необходимост от обработка на връщания от клиенти. Подобни ситуации се отразяват на репутацията на фирмата и водят до допълнителни разходи при извършване на инвентаризация, разрешаване на спорове с клиенти, повторно изготвяне и изпращане на поръчката.

 

Невъзможността за автоматизация

Излишно е да казваме, че липсата на система за управление на склада е причината за отказ от използване на съвременни автоматизирани складови системи, конвейери и др. Конкурентоспособността на компанията неизбежно намалява, тъй като разходите за персонал в крайна сметка влияят върху себестойността на продадените стоки. Разбира се, процесът на въвеждане на автоматизирано складово оборудване в началния етап е сериозно финансово изпитание дори за големите търговци на дребно. Тези разходи обаче се изплащат и в крайна сметка преминават във фазата на техническа поддръжка на решението. И това е непропорционално по-малко от общия фонд за заплати на складовите работници, които изпълняват по същество същите функции.

Предимства на системата за автоматизация

И така, какво е система за автоматизация на складово пространство и какви възможности и ползи получава търговецът на дребно, когато я използва?

Системата за автоматизация на склада управлява всеки складов бизнес процес в рамките на такива технологични вериги като получаване на стоки от доставчик, избор на поръчка или групи от клиентски поръчки, крос-докинг, получаване на връщания, оптимизация, каталогизиране.

Бизнес процесите всъщност са звена във всяка верига: разтоварване на стоки, деконсолидация, пласиране, опаковане и разопаковане, палетизиране, баркодиране, контрол на качеството, избор, товарене, бракуване, междузонално движение, претегляне.

След като получи данни от счетоводната система (ERP) на фирмата (например, документ за входяща доставка, клиентски заявки за изходяща доставка, обратна фактура), автоматизираната складова система генерира задачи за складовия персонал според тяхната роля, ниво на достъп, а също и съобразяване с възможностите на оборудването, което управляват.

Например, ако в зоната за избор на поръчка нивото на наличност на конкретна SKU (идентификатор на артикул) падне под праговата стойност, системата автоматично създава задача за попълването му за сметка на донорната зона (например, склад на голяма надморска височина). Водачът на височинен товарач получава известие на терминала за събиране на данни за необходимостта от премахване на палет със стоки, поставени в десети ред, седми стелаж, пети ред. Отстраненият палет се индикира от системата за поставяне в зоната за опаковане, където ще бъде създадена задача за палетизиране на опаковчика.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене