Баща и Александър Скендеров рядко споменава, обаче е хубаво да се знае, че през 1981 г. той прави едно от най-големите дарения на фонд „1300 години България“, с което е построена болницата в Гоце Делчев

ЕКСКЛУЗИВНО! toppresa.com ПРЕДСТАВЯ! Внучката на Иван Скендеров – Царицата на шапките!

Някои шапки имат късмета да срещнат точния човек – всеки път, когато видя Ивана Скендерова, си мисля точно това. Познавам я от години и не спира да ме изумява с непреходния си стил и класа. Сякаш е родена аристократ, но заразява не само с добри маниери, а и със земна усмивка и непринуденост.

Ивана е от малкото светски дами в България, около които няма пикантни истории. Красавицата се радва на прекрасно семейство с бившия футболист Мартин Горанов, с когото имат двама сина, а също и семеен бизнес в сферата на ароматния маркетинг и арома-дизайна, който са стартирали от нулата преди повече от 20 години. Благодетел е, но не обича да говори за благотворителната си дейност. Дори за баща си Александър Скендеров рядко споменава, обаче е хубаво да се знае, че през 1981 г. той прави едно от най-големите дарения на фонд „1300 години България“, с което е построена болницата в Гоце Делчев по заръка на дядо и Иван, а „Св. Екатерина“ в София е обзаведена с модерна медицинска апаратура.

Говорим си с Ивана Скендерова за колекцията й от шапки, а тя за пръв път отваря вратите на дома си….

Ивана, винаги ли носиш шапка?

Почти винаги, макар че се старая да не се отъждествявам само с шапките. Но определено са ми страст, от която трудно мога да избягам.

Откога е тази твоя страст?

През 1994 г. си купих една барета. Толкова добре ми стоеше, че не я свалях. От нея започна любовта ми към шапките, които с днешна дата са направо цяла колекция. Но не го правя с колекционерска страст, а по-скоро от афинитет към модата и по-специално към елегантните шапки като моден аксесоар.

Бях почти убедена, че любовта ти към шапките не е от детските години, защото повечето деца приемат шапките като наказание, а не като моден аксесоар. Като дете ти обичаше ли да носиш шапки?

Много жени превръщат в свой моден фетиш обувките или чантите. Малко са тези, които колекционират шапки, обикновено аристократи. Поправи ме, ако греша!

Така е. През вековете дамската шапка се е наложила като аристократичен аксесоар. И заради Мария Антоанета, известна с нейните разкошно декорирани шапки с огромна периферия, и заради британската кралица Елизабет II, която е основната причина в Лондон да има музей на кралските шапки, предимно с нейни модели. Неслучайно хората казват, че сложиш ли шапка, трябва да имаш самочувствие и да си с високо вдигната глава. Аз му казвам осанка!

Ти безспорно имаш осанка и си от малкото светски дами в България, за които се знаят само хубави неща. На кого сваляш шапка?

Няколко пъти съм сваляла шапка заради добро отношение на човека срещу мен. А ако говорим за протокол, не си позволявам да влизам с шапка в църква, както и вечер да нося шапка, която не е по протокол.

Как избираш шапката, с която излизаш от къщи?

Спрямо дрехата.

Това значи, че наистина имаш много шапки. Броила ли си ги?

Честно казано, не ги броя.

Пазиш ли първата си барета?

 

Не съм сигурна. През годините се разделях с някои от шапките си. Вкъщи са подредени в специални кутии, но пазя само тези, които нося и които са в мой стил – предимно модели, тип бомбета, с различно голяма периферия. Шапките с пера не са моите, а голяма периферия си позволявам само на плажа. Не знам колко точно са, но със сигурност са над 60. Имам такива за по няколко евро и за по няколко хиляди, като моделите на Hermes, една от любимите ми марки. Другата ми любима френска марка за шапки е Maison Michel, една от най-добрите. Преди време бяхме поканени на парти с дрескод „Великият Гетсби“ и си поръчах специална шапка от Maison Michel. Наскоро пък в България открих много талантливо младо момиче – Джозефина, което декорира шапки. Голям талант е! През лятото бях по-склонна да нося шапки, но през зимата не търпях никакви. Дори карах ски без шапка, а по мое време нямаше каски. Още си нося последствията със синузита.

Със съпруга ти Мартин често пътувате по света. Случвало ли се е вместо магнит да си донесеш шапка за спомен?

Имам шапки от повечето места по света, които са много атрактивни, като перуанските и тайландските. Гери Дончева ми подари страхотна шапка от Виетнам – от тези, с които работят по оризовите полета. И други приятели често ми носят шапки от различни места по света. Но за мен те не са като магнитите, защото шапката е специален аксесоар, който трябва да отговаря на стила ми.

А Мартин подарява ли ти шапки?

Случи му се да ходи по мъките в Америка за една шапка. След дълго обикаляне я откри онлайн и я купи от европейски сайт с доставка до САЩ, за да ми я върне със самолета до София и да ме изненада. Страхотен мъж имам! Пак от Америка ми направи специален подарък – пътна кутия за шапки Louis Vuitton.

Освен шапките имаш ли друга модна страст?

Шапките са най-голямата. Даже понякога се замислям и аз да правя шапки. Но нямам самочувствието, че ще се справя.

Не си опитала. Обаче ми спомена, че правиш бижута.

Да, от 3-4 години се запалих по герданите. Пак гледах едно ревю и много ме впечатлиха герданите, които страхотно допълваха дрехите от колекцията. Така се запалих и започнах да правя мои гердани. Кой знае, някой ден може и с шапки да опитам…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене